Oskar uvodi "standarde raznolikosti"

Dodela čuvene američke filmske nagrade Oskar doživeće velike promene, uključujući broj nominacija za najbolji film i standarde raznolikosti.
Oskar uvodi "standarde raznolikosti"
Foto: Pixabay
Akademija za filmsku umetnost i nauku saopštila je da će, počevši od 94. dodele nagrada 2022. godine, biti 10 nominacija za najbolji film.
 
Takođe se planira ispunjavanje uslova u pogledu raznolikosti, koji će biti utvrđeni krajem jula. Akademije se, između ostalog, obavezuje na novu fazu inicijativa za različitost i inkluziju, koju naziva "Apertura akademije 2025". Prva faza, koja je okončana ove godine, reakcija je na kritike da je Oskar "previše beo" i "muški".
 
Nijedna promena neće uticati na 93. dodelu nagrada koja će se održati u Los Anđelesu 28. februara 2021. jer su pripreme za nju odavno počele.
  • NSdjanin

    13.06.2020 22:10
    I tako...
    ...na kraju će u trci za nagradu morati da se nađu 3 filma u kojima su glavni likovi crnci, 3 filma u kojima su glavni likovi žene, 3 filma u kojima su glavni likovi manjine (npr. etničke, različitih sexualnih orijentacija i sl.) i jedan "dobar" film koji zbog kvaliteta zaslužuje nagradu. To su dokazali kada su za silne Oskare nominovali film "The Black Panther", koji po mom skromnom mišljenju, sem u kategoriji za specijalne efekte (ako i tu), nije imao šta da traži među nominovanim filmovima. A na kraju u toj kategoriji nije bio ni nominovan. Stvarno Holivud postaje trka ko će filmom pokazati da je politički korektniji, taj će osvojiti nagradu. Naravno, umetnost će trpeti...
  • Kunta Kinta

    13.06.2020 14:25
    Mukica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Film

Kolika je bila gledanost Oskara?

Od potvrđenog uspeha "Openhajmera" do muzičkih nastupa iz filma "Barbi", ceremonija dodele Oskara je treću godinu zaredom zabeležila povećanu publiku, sa oko 20 miliona gledalaca.