Najnovije vesti
Riznica
Prva transplantacija srca ikada ne bi bila uspešna da nije bilo SIROMAŠNOG Južnoafrikanca: Bio je SAMOUK, a njegova životna priča liči na film

Prva transplantacija srca ikada ne bi bila uspešna da nije bilo SIROMAŠNOG Južnoafrikanca: Bio je SAMOUK, a njegova životna priča liči na film

U jednom od najvećih dostignuća 20. veka - prvoj transplantaciji srca 3. decembra 1967, koju je izveo slavni Kristijan Barnard, učestvovao je i samouki južnoafrički hirurg Hamilton Naki, od čije smrti se ovih dana obeležava 15 godina.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Hamilton Naki foto Wikipedia Foto: Wikipedia
Hamilton Naki foto Wikipedia

Kao crnac bez formalnog medicinskog obrazovanja, Hamilton Naki nije smeo da učestvuje u toj istorijskoj operaciji, ali dao je važan doprinos pripremama za taj zahvat.

Životna priča Hamiltona Nakija tužno je svedočanstvo o mračnom dobu aparthejda, sistema rasne segregacije koji je u Južnoafričkoj Republici uveden 1948, a u potpunosti srušen 1994. dolaskom na vlast Nelsona Mandele, piše "Jutarnji.hr".

Pročitajte još

Gde je rođen Hamilton Naki?

Potiče iz sela Ngcingane u pokrajini Istočni Kap gde je rođen 1926. godine u siromašnoj porodici. Detinjstvo je proveo u bedi, hodao je bos, a zimi je umesto cipela nosio čarape od ovčje vune. Završio je šest razreda osnovne škole, što je za crnačkog dečaka onog vremena bila prava retkost. Kad je imao 14 godina, u potrazi za poslom autostopom se uputio u Kejptaun. Univerzitet Kejptaun ga je unajmilo kao vrtlara i idućih deset godina je održavao parkove i teniske terene.

Fotografije iz tog vremena prikazuju ozbiljnog mladog čoveka u radnom odelu i s neizbežnim šeširom kao zaštitom od sunca. Kao marljivog i pouzdanog radnika, Nakija je 1954. godine prepoznao dr Robert Gec, nemački lekar jevrejskog porekla koji se, bežeći od nacističkog terora, skrasio u Južnoafričkoj Republici. Gec je predavao na Medicinskom fakultetu u Kejptaunu, gde je obavljao brojne eksperimente na životinjama. Trebao mu je pomoćnik, ali fakultetska sredstva nisu mu omogućavala da nekoga trajno zaposli. Siromašni, marljivi i inteligentni vrtlar Hamilton Naki bio je idealno rešenje.

Kako je Naki postao samouki hirurg?

Iako bez formalnog medicinskog obrazovanja, brzo je učio. Počeo je s čišćenjem životinjskih kaveza, a ubrzo je s Gecom izvodio operacije na životinjama, uglavnom psima, zečevima, svinjama, a posle i žirafama.

- Bilo je teško raditi, ali ja sam želeo da učim - rekao je u jednom intervjuu pred kraj života Naki koji je početkom 1960-ih s Gecom počeo da obavlja složenije operacije na životinjama. Naučio je anestezirati životinje, da bi na kraju sam radio operacije na njima. Mnoge operacije na životinjama koje je obavljao, uključujući transplantaciju srca i jetre, pomogle su u usavršavanju tehnika koje su posle korišćene na ljudima. Samouki hirurg crnac stanovao je s porodicom na periferiji grada gde nije bilo ni struje, ni tekuće vode. Na posao je često dolazio nakon nekoliko kilometara pešačenja: auto, dakako, nije imao, a gradski prevoz je često bio blokiran štrajkovima.

Kako je došlo do saradnje s Barnardom?

Uprkos diskriminaciji crnaca, za veštog laboratorijskog tehničara Hamiltona Nakija pročulo se u medicinskim krugovima. Stoga je mlad južnoafrički kardiohirurg Kristijan Barnard, koji se vratio sa specijalizacije iz Amerike gde je učio o novim tehnikama operacija srca, odlučio da ga uzme za pomoćnika.

- Hamilton Naki imao je bolju tehničku veštinu od mene. Bio je zanatski bolji od mene, pogotovo kada je reč o šivenju, i imao je jako dobre ruke - rekao je Kristijan Barnard 1993. godine u intervjuu za "Asošijeted pres".

Nakon što je 2. decembra 1967. godine automobil pregazio mladu Deniz Darval, a lekari u bolnici "Groote Schuur" u Kejptaunu dijagnostifikovali su joj moždanu smrt, njena porodica je dala dopuštenje da se njeno srce presadi Luisu Vaškanskom. Iako je 53-godišnji Vaškanski s presađenim srcem živeo samo 18 dana, Barnard se proslavio.

- U subotu sam bio samo slabo poznati hirurg u Južnoj Africi. U ponedeljak sam bio svetski poznat - rekao je jednom prilikom Kristijan Barnard koji je 2001. preminuo u 75. godini nakon burnog života u maniru plejboja.

Koja je uloga Hamiltona Nakija u istorijskoj operaciji?

Iako je sam Naki najpre rekao da je u vreme operacije presađivanja srca bio u svom krevetu i vest čuo na radiju, pred kraj života je promenio priču kazavši da je pomagao kod vađenja srca donatorke Deniz Darval. Takva verzija se pojavila i u nekim uglednim medijima i u filmu “Hiden Harts” iz 2009. godine. Ali, to je demantovao dr. Marijus Barnard, mlađi brat slavnog Kristijana, koji je bio član hirurškog tima tokom prve transplantacije srca.

- Bilo bi nezakonito i neetično dopustiti bilo kome da operiše drugog čoveka bez potrebne medicinske kvalifikacije - rekao je u intervjuu 2011. Marius Barnard koji je preminuo pre šest godina.

Hamilton Naki nastavio je da radi na Univerzitetu Kejp Taun sve do penzije 1991. godine. Nastavio je da radi sa dr. Kristijanom Barnardom kao laboratorijski tehničar, usavršavajući svoj zanat i pomažući u mnogim operacijama na ljudima. Iako to zakonski nije bilo dopušteno, Univerzitet je zažmirio i dopustilo Nakiju da generacije studenata medicine poučava hirurškim tehnikama.

- Uprkos svom ograničenom konvencionalnom obrazovanju, posedovao je čudesnu sposobnost učenja anatomskih imena i prepoznavanja anomalija. Hamilton je svaki dan dolazio na posao u 6 ujutru, bez obzira na vremenske uslove i udaljenost koju je morao da pređe - ispričala je Rouzmari Hikman, južnoafrički hirurg koja je kao studentkinja učila od Nakija.

Zaslužena priznanja

Bolnicu i Medicinski fakultet u Kejp Taunu nakon operacije opsedali su novinari i fotografi iz celog sveta. No, slava nije bila namenjena i Hamiltonu Nakiju.

- Kad su fotografisali, postavili su belce napred. Da su objavili moju fotografiju, mogli su da završe u zatvoru. Tako je to bilo u to doba: pretvarali su se da sam vrtlar koji povremeno čisti bolničke podove - rekao je Naki u intervjuu za "Gardijan" 2003. godine.

Sa Krisom, kako je zvao dr. Barnarda, ostao je u prijateljskim odnosima pa bi zajedno ponekad popili piće. No, njihovi životi odvijali su se u različitim “orbitama”. Barnard je bio bogat i slavan hirurg za čiju su se naklonost borile najljepše žene sveta, a Hamilton Naki je s porodicom živeo s penzijom univerzitetskog vrtlara. Neposredno uoči smrti Kristijan Barnard je u razgovoru za "Dejli Telegraf" rekao da je Hamilton Naki bio “jedan od najvećih istraživača svih vremena na području transplantacije srca”.

Bivši južnoafrički predsjednik Tabo Mbeki je 2002. godine dodelio Nakiju "Order of Mapungubwe", nagradu koja se dodeljuje Južnoafrikancima koji su postigli izvanredna postignuća. Zatim mu je 2003. godine Univerzitet Kejp Taun dodelilo počasnu diplomu medicine. Južnoafrički filmski producent Dirk DeViliers 2003. godine snimio je film “Barnard”, posvećen slavnom hirurgu čiji je bliski prijatelj bio godinama, te je u njemu odao veliko priznanje Nakiju. DeViliers je rekao kako mu je Barnard priznao da prva transplantacija srca nikad ne bi bila uspešna da nije bilo ranijeg Nakijevog rada na životinjama.

Hamilton Naki preminuo je 2005., a dve godine kasnije ustanovljena je prestižna stipendija iz kliničke medicine koja nosi njegovo ime. Stipendiju je utemeljio "Netker Fizišn Partneršip Trast" kako bi podržao siromašne Južnoafrikance koji žele da grade karijeru u medicini. Pre tri godine javni prostor nasuprot bolnice u Kejp Taunu nazvan je Trgom Hamiltona Nakija.