PITA SA PASULJEM

Pita od povrća je uvek sjajan izbor za dobar doručak, pa i ova domaća pita sa pasuljem nije drugačija. Osim pasulja, u nju ide mladi luk, šampinjoni i šunka, ali i seckani orasi, pa joj je ukus veoma bogat i zanimljiv.

pita sa pasuljem

Sastojci:

500 grama skuvanih zrna pasulja
2 šargarepe
300 grama svežih šampinjona
peršun
1 kocka za supu
2 veze mladog luka
250 grama brašna
1 kašika senfa
9 kašika vode
200 grama krugova šunkarice
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike alkoholnog sirćeta
2 kašike seckanih oraha
maslinovo ulje
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

U veći sud stavimo brašno, dodamo sirće, 2 kašike maslinovog ulja i promešamo. Sipamo vodu, posolimo i rukom umesimo glatko testo. Zatim testo premesimo na radnoj površini i podelimo na 4 jednaka dela. Svako parče testa premesimo.

Šampinjonima odsečemo peteljke, a zatim isečemo na parčad. Veze mladog luka isečemo na sitniju parčad. Šunkaricu isečemo na sitne kocke. Sitno izrendamo šargarepe.

U šerpu sa oko 500 mililitara vode stavimo kocku za supu. U tiganju na zagrejanoj mešavini maslinovog ulja i ulja pržimo isečen mladi luk. Kada luk omekša, u tiganj dodamo izrendane šargarepe. Posolimo, dodamo isečene šampinjone, šunkaricu i promešamo. Dodamo 2 kutlače supe, poklopimo tiganj i ostavimo sadržinu da se dinsta.

Od sva 4 parčeta testa, oklagijom, razvučemo tanke kore. Kada tečnost ispari u tiganj dodamo zrna pasulja, senf i promešamo. Sklonimo tiganj sa šporeta.

Okruglu tepsiju namažemo uljem. Na parče kuvarskog papira nanesemo brašno i na njega stavimo prvu koru. Poprskamo uljem i nanesemo seckane orahe. Na jedan kraj kore nanesemo deo fila iz tiganja. Pomoću papira filovanu koru uvijemo u rolat. Rolat stavimo u tepsiju. Na isti način pripremimo i preostale rolate i u krug ih poređamo u tepsiju. Premažemo pitu maslinovim uljem.

Pečemo 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, posle čega je pita gotova. Po želji, na svako parče pite kada je isečemo možemo staviti po kašiku kisele pavlake.

Prijatno!