Inicijativa mladih ekologa - građani moraju da se pitaju kada je reč o upravljanju zaštićenim prirodnim dobrima

Ekolozi i ljubitelji prirode zalažu se za promenu Zakona, odnosno modela upravljanja zaštićenim prirodnim dobrima u Srbiji. Oni traže veće učešće građana i lokalnih zajednica. Zato su pokrenuli peticiju i do 15. juna prikupljaju potpise u Pirotu, Dimitrovgradu, Knjaževcu i Zaječaru.

 Mladi ekolozi prikupljaju potpise građana u 4 opštine jugoistoka Srbije, koje gravitiraju ka Staroj planini. Oni smatraju da građani i lokalne samouprave moraju da imaju uticaj na odluke i budu obešteni o tome kako radi park prirode "Stara Planina", najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji.

Mihajlo Pavlović, UG "Stara planina", kaže da bi u tom slučaju opština imala bolju sliku o probemima i kako da priđe njihovom rešavanju.

 Udruženja građana zalažu se za primenu francuskog modela upravljanja prirodnim dobrima.

" Kod nas je potpuno suprotno. Niko ništa ne pita lokalno stanovništvo ni kad se nešto planira, ni kad se izvode radovi," navodi Dragan Toškov, UG "Stara planina", " zbog toga imamo sukobe na terenu. Mi se zalažemo za to da se Srbija šume, kao glavni upravljač parkovima prirode u Srbiji, ne bude jedini upravljač."


Decentalizacija je ključ razvoja, podseća Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju. U prilog tome i činjenica  da se više od 80 odsto  svih zakona i propisa donosi na lokalnom nivou. To je možda i najveći problem naše države, nepoštovanje glasova na lokalu, kaže Dašić. 

Za svaku dozvolu u parku prirode Stara planina građani Pirota moraju da se obrate resornim ministarstvima. Gradska uprava nema nikakve ingerencije.


" Podržavamo svaku akciju koja povećava ingerencije lokalne samouprave i samim tim čini dobro lokalnoj zajednici. Ovo je tek inicijativa i ja očekujem da u narednom period taj model bude precizno definisan," kaže Bojan Pešić, načelnik u Gradskoj upravi Pirota.

  Ministarstvo zaštite životne sredine  planom za ovu godinu predvidelo je  donošenje novog Zakona o zaštiti prirode, kojim će biti predložena i nova rešenja za upravljanje zaštićenim područjima. Jedno od tih rešenja je osnivanje Stručnog saveta koji će činiti eksperti iz oblasti ekologije, kao i osnivanje Saveta korisnika, koji  će činiti prestavnici lokalnih samouprava, organizacija i udruženja. Uloga ovog Saveta jeste da donosi preporuke o stvarima koje su značajne za lokalnu zajednicu.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво