');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Slovenija otvara granice za građane Crne Gore i Italije

Crna Gora, zajedno sa Italijom, ušla je na listu 19 zemalja iz kojih je dozvoljen ulazak u Sloveniju, na osnovu procene njihove epidemiološke situacije, dok su pravila ulaska iz drugih zemalja u kojima je epidemija korona virusa u punom jeku pooštrena, prema vladinim dekretima usvojenim danas.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Slovenija Italija granica  Foto: IGOR KUPLJENIK / EPA;
Slovenija Italija granica

I slovenačkim i italijanskim građanima biće dozvoljeno da pređu unutrašnju granicu EU u bilo kojoj tački duž granične linije, dok će ostali građani morati da koriste neku od četiri označene kontrolne tačke koje su korišćene tokom epidemije korona virusa, javlja slovenačka agencija STA.

S druge strane, Nacionalni institut za javno zdravlje te zemlje (NIJZ) sačinio listu od 32 zemlje čija je epidemiološka situacija toliko loša da putnici odatle moraju da prođu obavezni 14-dnevni karantin bez obzira na državljanstvo ili prebivalište. Odluka stupa na snagu 13. juna.

Značajne zemlje na ovoj listi uključuju Švedsku, Veliku Britaniju i Severnu Makedoniju, kao i Sjedinjene Države, Rusiju i nekoliko zemalja Južne Amerike i Azije.

U međuvremenu, na granici sa Hrvatskom, koja je šengenska granica, lokalni prelazi koji su zatvoreni na početku epidemije ponovo će biti otvoreni 15. juna, na osnovu sporazuma između vlada Slovenije i Hrvatske.