Biznis
Gvaltijeri: Moguć pad italijanskog BDP i više od osam odsto

Gvaltijeri: Moguć pad italijanskog BDP i više od osam odsto

Italijanski ministar ekonomije Roberto Gvaltijeri upozorio je danas da će ekonomski pad Italije biti možda veći od od osam posto, koliko trenutno prognozira vlada.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
20200504 epa andrea fasani milan Di018767689 preview Foto: Andrea Fasani / EPA;
20200504 epa andrea fasani milan Di018767689 preview

Za razliku od vlade centralna banka Italije je predvidela pad bruto domaćeg proizvoda od 9,2 procentra, a Evropska komisija od 9,5 odsto, jer privreda grca pod zbog posledica pandemije korona virusa, podseća Rojters.

U govoru na jednom onlajn forumu, koji je organizovao Goldman Saks, Gvaltijeri je rekao da će, i pored toga što su podaci za april i maj uglavnom bili onakvi kako je vlada predvidela i što se sada očekuje oporavak, neki sektori imati teškoće na duže staze.

- Možemo revidirati projekciju (rasta) naniže - konstatovao je on komentarišući vladinu prognozu BDP-a.

Upitan o održivosti ogromnog javnog duga Italije, za koji je predvidjeno povećanje u ovoj godini na 155,7 odsto BDP-a, Gvaltijeri je naveo da vlada želi da se fokusira na poboljšanje potencijala za rast zemlje, uz smanjenje zaduživanja od naredne godine.

"Želimo da značajno podstaknemo javna i privatna ulaganja... politike povećanja rasta i fiskalna održivost su okosnica naše strategije", rekao je, dodajući da će se dug Italije smanjiti sledeće godine i da će "znatno" opadati narednih godina kada se zemlja vrati ostvarenju budžetskog suficita.

Za ovu godinu se procenjuje da će deficit skočiti na 10,4 posto BDP-a, pošto vlada povećava zaduživanje u nastojanju da ublaži ekonomski udar jedne od najgorih svetskih pandemija.

Podizanje poreza na bogatstvo radi prikupljanja sredstava za dodatnu potrošnju ili za smanjenje duga nije u vladinom programu, rekao je Gvaltijeri, a prenosi Rojters.