Gradovi

Kamere otkrile 12 krivičnih djela

Kamere otkrile 12 krivičnih djela
Foto: N.N. | Kamere otkrile 12 krivičnih djela

Kamere koje su dio videonadzora koji od decembra prošle godine nadgleda Doboj uspješno obavljaju svoj zadatak, te su u proteklih pet mjeseci direktno razriješile 12 krivičnih djela.

"Od toga jedno krivično djelo razbojništva, četiri krivična djela teške krađe, pet krađa, dvije prevare, takođe 10 prekršaja javnog reda i mira, razriješile su i jednu saobraćajnu nezgodu sa smrtno stradalim te tri saobraćajne nezgode koje su bile u momentu dešavanja po nepoznatom izvršiocu", kaže Slobodan Radinković, načelnik Policijske uprave Doboj, te dodaje da videonadzor u svom radu koriste sve organizacione jedinice PU.

"Isto tako obraćaju nam se i druge policijske uprave, kao i druge policijske organizacije iz FBiH kada su im potrebni neki operativni podaci za određena lica", naveo je Radinković.

Tri vrste kamera, njih ukupno 71 postavljene na 34 lokacije, danonoćno nadgledaju Doboj, 20 je pametnih kamera koje prepoznaju sve registarske tablice, sa 18 se može direktno upravljati iz operativnog dežurstva i imaju mogućnost rotacije 360 stepeni, a ostatak kamera, njih 33, snimaju u gro planu.

Pomoć kamera trenutno se koristi i tokom potrage za Milenkom Blagojevićem, čiji nestanak je prijavljen.

"Upravo kamerama je propraćeno njegovo kretanje do te lokacije gdje smo pregledali teren, nakon toga se gubi. Već treći dan se vrši pretraga terena, jutros s kompletnom Jedinicom žandarmerije, ali nažalost nije rezultovalo pronalaskom", kazao je danas Jovica Žigić, načelnik Sektora policije PU Doboj.

Najviše posla imaju kamere koje su postavljene na ulaz i izlaz iz grada, tj. na magistralnom putu M17, odnosno najviše podataka tokom rješavanja krivičnih djela i prekršaja se koristi od njih.

"Jer, znate i sami, svi kažu kriminalitet je sada na točkovima", pojasnio je Radinković.

 

Privatnost i kamere

Na pitanje da li se na kamerama može vidjeti i nešto zanimljivo, a što nije krivično djelo, načelnik PU uz osmijeh kaže:

"Mi strogo poštujemo privatnost svih građana, tako da ne treba niko da se sekira. Nismo imali stvarno primjedbe ni od građana niti od bilo koga da je došlo do ne daj bože zloupotrebe", kazao je Radinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije