Gornji Milanovac dobija pristupnu saobraćajnicu: Početak radova u avgustu

U Gornjem Milanovcu održana je javna prezentacija pristupne saobraćajnice za autoput Miloš Veliki iz ove opštine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.06.2020.

18:34

Gornji Milanovac dobija pristupnu saobraćajnicu: Početak radova u avgustu
Foto: EPA, Laurent Gillieron

Završena je sva planska dokumentacija i otpočeo je javni uvid, , gde svako od zainteresovanih građana i privrednika može staviti primedbu ukoliko smatra da je u nekom smislu oštećen ili misli da bi nešto trebalo drugačije uraditi.

"Sve primedbe mogu se dostaviti do 25. juna, a 3. jula će biti zakazana javna sednica gde će projektanti na njih odgovarati, a zatim će istog dana biti organizovana opštinska komisija za planove, koja će na osnovu primedbi i odgovora dati konačan sud", rekao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Nakon toga, plan će biti predat Skupštini opštine na usvajanje a kada postane važeći, biće započeto utvrđivanje javnog interesa.

"Očekujem da će do toga doći tokom jula, nakon čega krećemo sa izgradnjom. Kineska kompanija 'Šangdong Haj spid' već je poslala ponudu Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za izgradnju kompletne deonice trase pristupne saobraćajnice, od stacionaže kod kompanije 'Metalac' do Takova i očekujem da ćemo u narednih godinu i po dana dobiti potpuno izgrađenu saobraćajnicu", dodaje Kovačević.

Kovačević kaže da je danas imao priliku da razgovara sa nekoliko sugrađana koji su imali određene nedoumice ali da su svi spremni da konstruktivno učestvuju u raspravi.

"Građani su spremni da daju saglasnost ukoliko bi bilo neophodno da se neki objekat u njihovom vlasništvu sruši, iako nam ona realno nije potrebna, sa druge strane, u takvoj situaciji objekat bi bio isplaćen i imaju mogućnost da ga izgrade ponovo na nekom drugom mestu", rekao je Kovačević i dodao da da će verovatno biti nekih problema koji će se u hodu rešavati.

Na prezentaciju su došli brojni građani, osnovna ideja je bila da se u potpunosti jasno upoznaju sa planom, kao i da imaju vremena da dostave primedbe, sugestije i predloge.

"Trudimo se da lepo objasnimo i ljudi shvate, jasno se sve zna, pri čemu treba imati u vidu da je ovo plan detaljne regulacije čija je izrada u toku, a sadrži u sebi i idejni projekat koji je u izradi. Tek nakon izrade plana pribavljaju se lokacijski uslovi za dalju pripremu tehničke dokumentacije, u okviru koje su moguće korekcije", kazao je odgovorni urbanista Saobraćajnog instituta CIP Marko Perišić.

Dodao je da je bitno da sagledaju obuhvat prostora, uvodnu geologiju, geomorfologiju terena, moguće saobraćajne veze, gde je potrebno napraviti nadvožnjak, raskrsnice i slično.

"Ovaj plan smo za sada uradili uz prihvat svih ostalih elemenata koji se odnose na zaštitu, na pravila građenja, uređenja a imamo uklapanje u postojeće namene koje se odnose se na prostor u neposrednoj blizini saobraćajnice", naveo je Perišić.

Prema Perišićevim rečima ne očekuju se neki veći problemi, jer je realno da svakog čoveka interesuje njegov plac i kuća, a CIP ima zakonski propisane sadržaje gde mora da prikaže pojaseve zaštite i kontrolisane gradnje.

Početak radova na izgradnji pristupne saobraćajnice auto-putu Miloš Veliki, iz Gornjeg Milanovca do petlje Takovo, najavljen je za početak avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: