Matija Bećković o predlogu Albanaca da odrede cenu za KiM: Koliko tačno košta najskuplja srpska reč – Kosovo

NovostiOnline

12. 06. 2020. u 16:15

Nisam primetio da je neko rekao koliko mi tamo imamo reka, u rekama riba, koliko imamo šuma i u šumama zveri i ptica. I koliko blaga imamo u rudama, a da ne govorim o drugim svetinjama pod zemljom

Матија Бећковић о предлогу Албанаца да одреде цену за КиМ: Колико тачно кошта најскупља српска реч – Косово

Matija Bećković Foto N. Skenderija

Prvi put da neko spominje neku cenu i ne traži da sve dobije džabe, kaže za Sputnjik pesnik Matija Bećković na vest da je prištinski analitičar Nedžmedin Spahiu savetovao tamošnju vladu da odredi cenu koju Srbija može da plati kako bi priznala nezavisnost Kosova.

Sputnjik je pitao našeg akademika, kakva bi to cena mogla da dođe u obzir, pošto je najpozvaniji da na to odgovori kao tvorac tvrdnje da je Kosovo najskuplja srpska reč. Bećković nas najpre podseća da do sada niko nije ni popisao našu materijalnu imovinu, a da se duhovna nikada ne može ni popisati.

„Nisam primetio da je neko rekao koliko mi tamo imamo reka, u rekama riba, koliko imamo šuma i u šumama zveri i ptica. I koliko blaga imamo u rudama, a da ne govorim o drugim svetinjama pod zemljom. Nego se govori samo - Kosovo. Da im damo Kosovo. A šta se sve pod tim podrazumeva, taj inventar nije niko napravio“.

A na pitanje može li se on uopšte napraviti, srpski pesnik odgovara:

„Pa da je bar pokušao, nekako bi bilo očiglednije šta oni traže i čega bi mi trebalo konkretno da se odreknemo. Ja sam spominjao da su Mađari na Mohaču vršili iskopavanja i našli kosti svojih ratnika. Ja sam uvek bio uveren, da smo mi kopali na onim mestima koja je narodna poezija obeležila, da bismo i mi našli tu kosovske junake. Nije slučajno da je neko nazvao Kosovo – srpsko junačko groblje“.

Svemu tome bi, kaže Bećković, valjalo ući u trag i predočiti svetu kako bi im bilo jasnije šta to oni traže.

„Ovako je samo tom rečju Kosovo to zaklonjeno, pa se čini da je to samo neka teritorija bez svetinja. I kada se sada govori ne damo svetinje – Kosovo je najveća svetinja. I najskuplja srpska reč.

Bez krvi se nije mogla kupiti, bez krvi se ne može ni prodati, podsetili smo Matiju na njegove reči.

„I tu smo svi poginuli, davno pre n'o smo se rodili“, zaključuje za Sputnjik naš veliki pesnik.


rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

баба

12.06.2020. 17:33

@Šahbaz - Слоба је џентлмен...дао га је за џабе у Куманову

Miki-Zg

12.06.2020. 18:42

@Šahbaz - Kada si tako vidovita baba ,zašto pregovori između Zapadnih zločinaca i Srbije ?

Bonaparta3@gmail.com

12.06.2020. 16:37

Cena je da se svi Šiptari isele u Albaniju i napuste SVETU SRPSKI ZEMLJU. Svakako to im sledi, ali bolje pre nego kasnijr.

Miki-Zg

12.06.2020. 18:20

@Bonaparta3@gmail.com - Rješenje za Kosmet ,nema jalovih pregovora ,Briselskih pregovora ,Lajčak ,Grenel itd. .Merkelica .

NEDIM

12.06.2020. 16:43

moj bečkoviću Tito te školovao, dao ti poso, dobijo stan, dobru platu, besplato ljetvanje a ti na kraju okrenuo na kontra revoluciju i pogazijo sve dobro i pljunijo od bijesa od prevlike raskoši i ljepote Jugoslavije e to ti je hvala, tebi je važinije kosovo sada nego najljepša zemlja u evropi i svijetu

Raca Milosavljevic

12.06.2020. 16:50

...neznamo dali je analiticar to oko cene sam smislio ili mu je neko dosapnuo ...predlazemo da uzme prvi popis stanovnistva iz 1455 godine koji su turci uradili ... onoliko siptarskih porodica koliko ih je tada bilo po selima sa svojim potomcima neka ostanu ...ostali da biraju sta im je volja ...to je ljudska i postena cena ...

Truffles & Onions

12.06.2020. 17:31

Kontraponuda treba da sledi od srpske strane. Koliko godina da im odbijemo od robije uz vracenu teritoriju ako pristanu odma na nagodbu.

Suad

12.06.2020. 17:36

Ljudi se bore oko Zemlje a sve ce to jednog dana biti prasina, ko ne veruje u Boga tesko se njemu.....

Aleksandar

12.06.2020. 17:39

po meni bi mogla samo zamena, neka se oni ujedine sa Alb a mi da dobijemo sever Alb sa izlazom na more

Miso.Pec

12.06.2020. 17:41

Dragi i uvaženi gospodine Bećkoviću, mislim da su se albanci drznuli da pitaju koliko košta Kosovo i Metohija je taj što naši političari od dvehiljadite godine do danas deluju po pitanju Kosmeta kao da su na nekoj pijaci.Evo u poslednje vreme često od njih čujemo rečenicu "oni bi da ih mi priznamo a da nam pritom nedaju ništa"ili "mi nemamo metra našeg na Kosovu",kada bi kojim slučajem oni razmišljali i postupali kao vi sasvim bi druga situacija bila sa našim Kosmetom.

Čikiriz

12.06.2020. 18:24

Kako reče sveti Nikolaj Velimirović,nigde ne možeš da kopaš po zemlji našoj a da motika ne zvekne u kosti predaka naših i bolno ne odjekne u dušama našim.Cela Srbija je jedno veliko groblje.Cela Srbija (a KiM najviše)je vlasništvo pre svega mrtvih Srba koji su za nju život dali! Mi živi smo potkupljivi,zato ne treba ništa ni da prodajemo.

Dragan

12.06.2020. 19:00

Samim činom iseljavanja od osamdesetih a i pre i prodajom imovine i kuća Albancima za basnoslovne sume,dragi Srbi sa Kosova su ga otuđili,nažalost tamo Albanaca ima kolko ih ima jer se kote kao pacovi a to se dešava i u preševskoj dolini.....

Проблем

12.06.2020. 20:21

@Dragan - Има ту једна "ситница" што се броја албанаца тиче. Наиме тамо практично 50 година није урађен коректан попис становника, на основу броја мобилних телефона изгледа да их има много мање него што они приказују!

Nebojsa

12.06.2020. 19:32

Moze. Kad njihovi mentori plate odstetu za dva svetska rata, plus vrednost rude na Kosovu. Oko 2500 milijardi evra!

Srpska zora

12.06.2020. 21:02

Upravo nisu Siptari koji su krivci za ovu tragediju! Tada od Tita i Kardelja doseljeni su masovno na jugu Srbije i Makedonije bezeci od diktature u Albaniji. U Kumanovo pre 60ih ziveli su nekoliko porodica, danas ih 25%. danas upravo zapad forsira albanizaciju regije. A resenje toliko je lako. umesto da zapad kojega bela kuga ubija da doseli izbeglice, 90% Siptara bi odmah otisli tamo da bi dobili zelenu kartu. To bi trebalo traziti od zapada u dijalogu cim kupimo S400 i krstarece rakete.

Ivan Zgrozeni

13.06.2020. 16:21

Zemlja se NIKADA ne prodaje. Sa etovao me je moj deda i moj otac. Jevreji su se vratili na svoje. Mogli su jer nikada nisu potpisali da ga se odricu. Ne pregovarati i ne potpisivati nosta. Vreme radi za nas.

Vatro Marx

16.06.2020. 16:25

Cene nema a i ne postoji. Kosmet nemozeniko oduzeti jer nikada nije bio u tudjimrukama. Sama rijec govori Kosmet, kolikoje Srpske kosti u toj svijetoj zemlji smeteno, zakopano , sa velikiom tugom i bolom.Treba povratiti granice sto je Albanija prisvojila, sjeverno zapada Albanije. Svojenedajmo tudje necemo.