REM traži da se obustave oglasne poruke sa pozivima na bojkot izbora

Savet Regulatornog tela za elektronske medije obavestilo je sve pružaoce medijskih usluga da moraju odmah obustave emitovanje političkih oglasnih poruka koje pozivaju na bojkot izbora. Svako dalje emitovanje takvih poruka predstavljaće osnov za izricanje mera u skladu Zakonom o elektronskim medijima, upozorava REM.

Zahtev Saveta REM-a usledio je nakon što je Udruženje građana "CRTA" zatražilo mišljenje o oglasnim porukama tokom izborne kampanje.

REM saopštava da je uvidom u programski sadržaj televizija N1 i Nova S, utvrdio da se počevši od 9. juna 2020. godine emituju političke oglasne poruke u kojima se poziva na bojkot izbora ("Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš"), a koje nisu u skladu sa članom 8. Zakona o oglašavanju.

Prema pomenutom članu "zabranjeno je da oglasna poruka, neposredno ili posredno, podstiče diskriminaciju po bilo kom osnovu, a posebno po osnovu uverenja, nacionalne, etničke, verske, rodne ili rasne pripadnosti, političkog, seksualnog ili drugog opredeljenja, društvenog porekla, imovinskog stanja, kulture, jezika, starosti, ili psihičkog ili fizičkog invaliditeta.".

REM navodi da je prekršen i član 15. stav 1) Zakona o oglašavanju prema kojem "ako oglasna poruka sadrži lično dobro na osnovu kojeg se može utvrditi ili prepoznati identitet lica, oglasna poruka se ne može objaviti bez prethodnog pristanka lica na koje se lično dobro odnosi".

Shodno tome, od pružaoca medijskih usluga zatraženo je da "odmah obustave emitovanje navedenih političkih oglasnih poruka", uz upozorewe da će "svako dalje emitovanje predstavljati osnov za izricanje mera u skladu Zakonom o elektronskim medijima".

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво