Učešće za kredit za prvi stan može biti 10 odsto

Narodna banka Srbije usvojila je dopune Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čime su stvorene pretpostavke za manje učešće za stambene kredite kupcima prvog stana.
Učešće za kredit za prvi stan može biti 10 odsto
Foto: Pixabay
Prema novom propisu, koji je usvojen na sednici Izvršnog odbora 11. juna, banke sad mogu klijentima koji prvi put kupuju stan da smanje traženo učešće za odobrenje kredita na 10 procenata od ukupnog iznosa kredita, umesto dosadašnjeg pravila o učešću od 20 procenata.
 
"Relaksacijom propisanog limita, Narodna banka Srbije nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit", izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.
 
Prema novom propisu, banka može za kupovinu prve stambene nepokretnosti da odobri stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti (izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 procenata), navodi se u saopštenju NBS.
 
Ova izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto od zahtevanog iznosa kredita.
 
Bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, napominje se u saopštenju NBS.
  • Kakve neistine

    21.09.2020 21:47
    Cika Rade losa vam kalkulacija. Tih par hiljada eura troskova placaju i oni sto uzimaju stan od 60 000 eur. Pa zamisli da tebi dali stan za 1000 eura, ti bi kukako kako te notar ocepio za 100 eura a toliko on naplacuje svaki ugovor jer je to 10% jednog stana.
    Danas sam zvao poresko u Beogradu, kazu da upotrebna dozvola nije uslov za povracaj pdv-a.
  • rade

    15.06.2020 12:06
    @ pokrij se usima
    E moj prijatelju...ne radim ja u tim institucijama u kojima ti mislis....radim kod privatnika, a pravo na apliciranje za stan sam dobio na osnovu ucesca u ratu '99. Na penziju i ne racunam...neverujem da cu je docekati, obzirom sta je sve preko ledja i glave proslo.....stan uzimam iskljucivo zbog deteta da bi posle mene imalo gde da zivi....ne cuvam predsednika...ali sam se nadao da ce ministarstvo za rad i socijalnu politiku postedeti nas ratne veterane placanja glupih taksi od kojih bi po zakonu i trebalo da budemo oslobodjeni jer je ovo pravo ostvareno na osnovu prava iz socijalne i boracke zastite ali izgleda da oni tako ne tumace...Hvala im sto su se setili nas veterana jer su se mnogi koje poznajem vratili u ,,drugacijem agregatnom stanju,, nego sto su poslati na Kosovo! kad je trebalo da se ide mnogi su naslonili pusku na okolni zidic i sbrisali...mnogi su izginuli a porodice im nisu danas obezbedjene...deca zive bez oca...grcaju...zene rade da ishrane porodicu i kada se takvi kao ti pobune sto ce kupiti...ne dobiti....KUPITI stan...vi se setite da je to od vaseg poreza na koji se ne busate tako kada vam kojekakvi politicari raznose ...kradu..ispred nosa...ne...mi smo vam krivi....
  • @rade

    13.06.2020 13:42
    pokrij se ušima
    Ako ti se ne sviđa:
    - zaposli se kod privatnika
    - kupi stan za cenu od 1000e/m2
    - nemoj u penziju sa 45god nego sa 65-70
    - ili se obrati svom precedniku čiju bezbednost čuvaš a od mog poreza skidaš cenu kvadrata na 400e tako jadan ugrožen i subvencionisan

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.