Najnovije vesti
Vesti Društvo
VAŽNA PREPORUKA KRIZNOG ŠTABA ZA IZBORE! Dr Tiodorović: Evo kako treba da se ponašaju glasači na biračkim mestima

VAŽNA PREPORUKA KRIZNOG ŠTABA ZA IZBORE! Dr Tiodorović: Evo kako treba da se ponašaju glasači na biračkim mestima

Krizni štab za borbu protiv korone doneo je preporuke za ponašanje birača i članova biračkog odbora tokom izbora u Srbiji 21. juna koje, između ostalog, podrazumevaju nošenje zaštitnih maski i rukavica, redovno provetravanje prostorija i održavanje fizičke distance od najmanje jednog metra.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
glasanje izbori Foto: Zoran Žestić / Tanjug
glasanje izbori

Posle toga, kako piše Telegaf, na potezu je Vlada Srbije, a izvor blizak Vladi potvrdio je ovom portalu da će se o ovome odlučivati na jednoj od narednih sednica.

S obzirom na to da je epidemija od posebnog značaja i dalje na snazi u našoj zemlji, da je korona virus i dalje prisutan, prema rečima prof. dr Branislava Tiodorovića, člana Kriznog štaba, data je preporuka kako treba da se ponašaju glasači, ali i članovi komisije.

- Data je preporuka da se glasa sa maskama i rukavicama, da se drži distanca, a na ulazu moraju da budu dezobarijere. Kada se iskontroliše prst, potrebno je staviti novu rukavicu. Mišljenja sam da rukavice kod glasača nisu potrebne ako se peru ruke, ali i to je preporuka. Što se tiče komisije, oni moraju da imaju sve, i po mom mišljenju su rukavice za njih obavezne - kaze prof. dr Tiodorović za Telegraf.rs.

Pročitajte još

U dokumentu Kriznog štaba u vezi sa merama zaštite od korona virusa, u koji je "Blic" imao uvid, taksativno je navedeno koje su preporuke za ponašanje članova biračkog odbora i birača na biračkom mestu.

Tako se izbori ne mogu odvijati u prostorijama gde su se lečile osobe obolele od kovid-19, gerijatrijskoj ili ustanovi socijalne zaštite, ali takođe se navodi da bi biračko mesto trebalo da bude u prizemlju.

Čišćenje i provetravanje

Kada je u pitanju čišćenje i provetravanje prostorija, biračko mesto bi trebalo očistiti najmanje 24 sata pre početka izbora, ne bi trebalo koristiti veštačku ventilaciju, već je poželjno da bar jedan prozor bude otvoren kao i da se prostorije redovno provetravaju. Takođe, trebalo bi da na ulazu u objekat bude istaknut plakat sa informacijama o načinima prevencije Covid-19.

Pročitajte još

Preporučuje se da na biračkom mestu glasači i članovi biračkog odbora budu udaljeni jedni od drugih najmanje jedan metar.

Šta ako se pojave simptomi kovida?

Svi članovi biračnog odbora moraju da znaju koje su mere prevencije, ali ako ipak neko od oseti prve simptome dužan je da o tome obavesti predsednika biračkog odbora.

"Predsednik biračkog odbora mora obavestiti dežurnog epidemiologa teritorijalno nadležnog Instituta/Zavoda za javno zdravlje o pojavi simptoma respiratorne infekcije kod člana biračkog odbora tokom izbornog procesa. Osoba sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju korona virusom se treba smestiti u odvojenu prostoriju za izolaciju do dolaska sanitetskog vozila koji je prevozi do najbližeg odeljenja infektivne klinike. Predsednik biračkog odbora mora imati kontakt telefon dežurnog epidemiologa teritorijalno nadležnog Instituta/Zavoda za javno zdravlje u slučaju pojave sumnje na kovid-19 tokom izbornog procesa", navodi se u preporukama Kriznog štaba.

Takođe, oni bi trebalo da peru ruke sapunom i vodom kada god je to moguće ili da koriste dezinfekiciona sredstva na bazi alkohola.

Čin glasanja

Budući da je nemoguće izbeći neposredan kontakt prilikom provere UV lampom da li je birač glasao na drugom mestu i uručivanja glasačkog listića birača, naglašeno je da članovi biračkog odbora i glasači moraju da budu udaljeni jedni od drugih namjanje jedan metar.

Ali šta je sa utvrđivanjem identiteta birača, budući da je u toj situaciji nemoguće izbeći kontakt?

Navodi se da birač mora da nakratko da ukloni masku ali da je “rizik otklonjen činjenicama da je dužina kontakta značajno kraća od 15 minuta” i da član biračkog odbora sve vreme nosi masku.

Prepopručeno je i da paravani za glasanje budu udaljeni jedan od drugog najmanje jedan metar.

Poverenici biračkog odbora za nemoćne

Za lica koja iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da dođu na izborno mesto, osobe za invaliditetom i nemoćna stara lica, koja se u skladu sa pravilima RIK-a smatraju sprečenim da dođu na izborno mesto, zaduženi su poverenici biračkog odbora. Drugim rečima tri člana ili zamenika člana biračkog odbora u proširenom sastavu koji su predstavnici podnosilaca tri različite izborne liste, takođe moraju da sve vreme moraju da nose maske i rukavice, ali i da ponude masku osobi koja nije bila u stanju da sama dođe na biračko mesto.

Na sednici RIK-a ova tema nije na dnevnom redu

Na sednicama Republičke izbone komisije nije bilo reči o ovoj temi niti se ona našla na dnevnom redu, rečeno nam je, ali će, kažu, svaka odluka Vlade poštovati.

- Ukoliko se predlog Kriznog štaba usvoji, odnosno ukoliko Vlada Srbije usvoji takvu odluku, na nama je samo da je poštujemo. Nošenje zaštitne opreme na birališta nije bila nijedna tačka dnevnog reda na sednicama RIK-a - rekao je Miljkan Karličić, član RIK-a za naš portal.

VIDEO: Šta misle mladi o izborima