Za jedan mandat 14 kandidata: Počelo štampanje biračkih listića na 12 jezika

S. Rovčanin Tomković

12. 06. 2020. u 07:02

Zaključen spisak stranaka i koalicija koje učestvuju na izborima. Na izbornom listiću 21 lista. Najviše potencijalnih poslanika iz Beograda

За један мандат 14 кандидата: Почело штампање бирачких листића на 12 језика

Foto I. Marinković

ZA 250 mesta u Skupštini Srbije boriće se 21 izborna lista na kojoj se nalazi 3.419 kandidata. To znači da na jedan mandat "juriša" skoro 14 potencijalnih parlamentaraca.

Samo sedam lista predložilo je maksimalan broj kandidata na listi i to naprednjaci, SPS-JS, SRS, SVM, SPAS, POKS i Zavetnici. UDS je naveo 238, a "Metla 2020" - 235. Stranka pravde i pomirenja i Demokratska partija Makedonaca imaju 86 kandidata na listi, "Zdravo da pobedi" 181, SDA - 27, Narodni blok 70, PSG 158, Suverenisti, Albanska demokratska alternativa 11, "Jedan od pet miliona" 98, "Nek maske padnu" 190, Ruska stranka 31, "Koalicija za mir" 188, a "Levijatan" 26.

Sudeći po gradovima u kojima žive potencijalni parlamentarci, u klupama će opet biti nastavljen trend da će najviše biti Beograđana.

Istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju pokazalo je da listu "Aleksandar Vučić - Za našu decu" čini 44,8 odsto kandidata iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca. U prvih pedeset su skoro dve trećine iz ova četiri grada, a preko pola iz prestonice.

Glavni grad je najzastupljeniji kod koalicije koju predvodi SPAS Aleksandra Šapića. Na njegovoj listi "Pobeda za Srbiju" više od tri četvrtine kandidata je iz Beograda, Niša i Kragujevca, među kojima je čak 184 kandidata iz glavnog grada. U prvih 50, samo devet nije iz prestonice.

I "Metla 2020" ima većinu kandidata iz velikih gradova i to čak 70,2 odsto. Od 235 predloženih kandidata, 125 je iz Beograda.

Foto Tanjug

Kadrovi manjinskih lista dolaze u velikoj većini iz mesta gde su ti narodi teritorijalno zastupljeni. Savez vojvođanskih Mađara ima 49 predstavnika iz Subotice, deset iz Novog Sada, šest iz Beograda, a Nišlija i Kragujevčana nema. Kod Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića "provukao" se jedan Beograđanin, a 41,8 procenata kandidata je iz Novog Pazara. Slično je i u SDA Sulejmana Ugljanina gde svih 27 predloženih dolazi iz četiri grada - Novog Pazara (12), Tutina (6), Sjenice (6) i Prijepolja (3).

Inače, čak 57 gradova i opština nisu imala poslanike u poslednja četiri saziva, a u aktulenom - 11. Nema ga čak 107. U našoj zemlji ima 174 grada i lokalne samouprave.


NAJMLAĐI 19 GODINA

NAJMLAĐA lista je "Jedan od pet miliona" koji u velikoj većini čine studenti rođeni krajem devedesetih, a Jana Radoja ima tek 19 godina. Toliko ima i Dimitrije Ćirić iz PSG. Najstarija na listama je pravnik Smilja Tišma, koja se nalazi na listi SPS i ima 91 godinu. Pravilo je da konstitutivnu sednicu vodi najstariji parlamentarac, a da mu pomažu najmlađi koji su osvojili mandat.


U "SLUŽBENOM GLASNIKU" POČELO ŠTAMPANjE LISTIĆA NA 12 JEZIKA

GLASAČKI listići za parlamentarne izbore 21. juna počeli su da se štampaju juče u štampariji "Službenog glasnika" u Beogradu.

- Ukupno će biti odštampano 6.583.665 glasačkih listića, što je broj birača u Srbiju uvećan za zakonskih 0,5 odsto, odnosno 32.919 dodatnih, rezervnih listića - rekao je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević. - Glasački listići se štampaju u skladu sa ukupnim brojem birača u Srbiji, koji je rešenjem utvrdilo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a odlukom potvrdio i RIK.

Listići će biti roze boje. Štampaće se na 12 jezika, sa 29 jezičkih varijanti. Glasanje će se 21. juna sprovesti na 8.385 biračkih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije