Statua trgovca robovima iz Bristola izvučena iz reke, završiće u muzeju

Gradske vlasti Bristola su izvukle iz reke Ejvon spomenik trgovca robovima iz 17. veka Edvarda Kolstona, koji su učesnici demonstracija protiv rasizma srušili i bacili u vodu.
Da bi izbegle okupljanje ljudi, vlasti su bronzani spomenik izvukle rano jutros i odvezle na "sigurnu lokaciju", uz najavu da će biti izložen u muzeju. Kolston se obogatio prevozeći robove od 1672. do 1689. godine od Afrike do Severne Amerike, a veći deo imetka je ostavio u humanitarne svrhe.
 
Njegovo ime nose ulice i zgrade u Bristolu, koji je bio najveća britanska luka za brodove sa robovima, navodi AP.
 
Demonstranti su statuu Kolstona srušili u nedelju, odvukli je u luku i bacili u reku Ejvon posle čega su upućeni pozivi da se uklone i drugi spomenici iz britanske imperijalne prošlosti.
 
Vlasti Bornmuta, na jugu Engleske, saopštile su da nameravaju da uklone spomenik generala Roberta Bejdena Pauela, jer je imao rasističke stavove i bio poštovalac nacističkog lidera Adolfa Hitlera.
 
Gradonačelnik Londona Sadik Kan naložio je nadležnim institucijama da obave reviziju naziva ulica i gradskih spomenika.
  • @Lune

    12.06.2020 12:23
    Zapadna Evropa nije bogata samo zbog eksploatacije drugih, nego zbog mentaliteta (u velikoj meri protestantskog koji bogaćenje i uspeh ne vidi kao greh, naprotiv), radnih navika i u najvećoj meri zbog obrazovanja.
    Da danas iskopate velikom lopatom Holandiju i presadite je u Centralnu Afriku, ona bi i dalje bila bogata zbog radnih navika i nivoa obrazovanja.
    A Srbija je siromašna jer je korumpirana, neobrazovana, lenja i neproduktivna.
    Maline su jedino što ima da ponudi pa čak i sa tim malinari svake godine imaju velikih problema.
  • Lune

    12.06.2020 10:02
    Glupost. Poteno bi bilo da ostave spomenike a da obeštete ljude i države koje su opustošili. Sad bi trebalo jedno 200 godina da vraćaju pare u kolonije i da za njih rade besplatno. Ako neko još ima iluzije kako je zapadna evropa bogata a mi nismo možda mu je sad jasnije.
  • Liman

    12.06.2020 08:17
    Licemerno
    Ovi su zastranili kao i desničari. Ajd sad u muzej pa i tamo uništavajte.. Idioti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.