11. jun  2020. 19.22  | Izvor: RTV

Dodeljene su nagrade Zeleni i Crni list, za najvećeg zagađivača i zaštitnike životne sredine

NOVI SAD -

Dodeljene su nagrade Zeleni i Crni list, u okviru akcije "Tražimo zagađivača i zaštitnike životne sredine". Jednu od najvećih i najstarijih ekoloških akcija u Srbiji, započeli su pre 38 godina Radio Beograd 2 i Društvo za čistoću Srbije. Poslednjih 12 godina, u akciji učestvuje i Pokret gorana Vojvodine.

video icon

Pandemija kovida-19 pomerila je termin ovogodišnje dodele priznanja, ali organizatori ističu, da vide i pozitivan uticaj virusa na svest o životnoj sredini.

"Ljudi su shvatili da postoje vrednosti koje su važnije od profita. Ovo sve što nam se događalo ova 2-3 meseca je pokazalo da je zapravo životna sredina naše zdravlje sve to što se tiče neke okoline naše, toliko važno da u nekom trenutku zapravo nema ništa važnije od toga", kaže Radoman Kanјevac, glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2.

"Kod svih nas postoji taj neki elemenat-momenat da smo svesni da trebamo da budemo u skladu sa prirodom. Ja bih voleo da ne čekamo da nam se to desi nego da jednostavno sa sobom nosimo ono što je naše – da živimo u skladu sa prirodom", kaže Aleksa Jeftić, Pokret gorana Vojvodine.

Zeleni list za pozitivne doprinose ekologiji dobilo je 10 udruženja i pojedinaca, a među njima našao se i novosadski Eko kurir, koji sve svoje pošiljke dostavlja biciklom, a bavi se i promocijom cikloturizma.

"To nas svakako ohrabruje, predstavlja nam istinsku nagradu za sedmogodišnji trud koji smo uložili pre svega u promociji zaštite životne sredine kroz biciklizam kao jedan vid transporta i uopšte načina rada. Dokaz je da smo na jednom pravom putu i da trebamo nastaviti u ovom pravcu u kom smo krenuli", kaže Goran Đerić, Eko kurir.

Ovogodišnji dobitnik Crnog lista, neslavne nagrade koja se dodeljuje najvećim zagađivačima životne sredine, jeste Opština Bačka Topola, za višedecenijsko nekažnjeno zagađivanje reke Krivaje.

Srodne vesti