BiH

Završena sjednica Doma naroda, odbačen dnevni red

Završena sjednica Doma naroda, odbačen dnevni red
Foto: Arhiva / Ilustracija | Završena sjednica Doma naroda, odbačen dnevni red

SARAJEVO - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacili su više od 40 tačaka dnevnog reda na današnjoj sjednici nakon što su delegati Kluba Srba glasali protiv uz izuzetak nekoliko tačaka kada su bili suzdržani.

Delegat Kluba Srba Mladen Bosić (SDS) prisustvovao je sjednici, ali nije glasao na šta je upozorio delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP), ali ostao je pri stavu da neće glasati ni za jednu od tačaka dnevnog reda.

Odbačena je i delegatska inicijativa Bećirovića da se u roku od 30 dana pred delegatima nađe Informacija Savjeta ministara BiH o zabrinjavajućem iseljavanju stanovništva Bosne i Hercegovine, s posebnim osvrtom na odlazak radno sposobnog stanovništva.

Nije usvojena ni inicijativa delegata Kluba Hrvata Zlatka Miletića kojom traži od Savjeta ministara BiH da u roku od 120 dana izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Napomenuo je da je tu inicijativu podnio u ime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj koji su izradili preporuka za izmjene tog zakona i koje su u julu 2017. godine dostavljene nadležnim institucijama BiH, a o kojem se oni nisu oglasili.

Davanjem saglasnosti na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora, okončana je sjednica Doma naroda PSBiH i planirano je da naredna bude održana 25. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije