11. jun  2020. 17.52  | Izvor: Klix.ba

Uravnoteženom ishranom sačuvajte kosti od osteoporoze

BEOGRAD -

Hrana s visokim sadržajem kalcijuma i vitamina D posebno je dobra za jačanje vaših kostiju. To su dva najpoznatija hranjiva sastojka kada razmišljamo o zdravlju kostiju, ali i neki drugi vitamini poput vitamina C takođe igraju važnu ulogu.

Osim toga, tu je i kalijum i magnezijum. Zato bi svaka uravnotežena prehrana trebala sadržavati puno svežeg voća i povrća, kao i izvora "mršavih proteina".

Ovih sedam namirnica dobro je za prevenciju, ali i upravljanje osteoporozom. Osteoporozu je veoma važno shvatiti ozbiljno jer iako su simptomi često bezbolni, trebate se sačuvati preloma, jer ukoliko patite od ove bolesti, trebaće vam dosta vremena da se oporavite.

Zeleno povrće

Iako često mislimo kako je mleko glavni izvor kalcijuma, zapravo ga možemo pronaći u mnogo povrća. Kelj, spanać, kineski kupus i repa zelene boje sadrže dosta kalcijuma. Osim toga, sadrže i veliku količinu vitamina K za koji se zna da dodatno smanjuje rizik od osteoporoze.

Krompir

Za zdravlje kostiju su veoma dobri i magnezijum i kalijum. Ovi hranjivi sastojci deluju zajedno kako bi zaštitili vaše kosti. Nedostatak magnezijuma može poremetiti raznotežu vitamina D. Kalijum s druge strane može neutralizovati kiseline u vašem telu koje inače izlučuju kalcijum iz vaših kostiju.

I slatki i beli krompir bogat su izvor magnezijuma i kalijuma. Samo ih kuvajte ako želite sačuvati njihovu zdravstvenu vrednost.

Vitamin C

Svi znaju da su agrumi izvrstan izvor vitamina C. Ovaj vitamin igra ogromnu ulogu u jačanju kostiju. Vitamin C potreban je za stvaranje kolagena koji je vlaknasti deo kostiju i hrskavice.

Količina vitamina C učinkovitija je kod muškaraca. Vitamin C je presudan za puno stvari, uključujući glatku i mladu kožu.

Riba

Mnoge vrste masnih riba nude dovoljnu količinu vitamina D. Losos je izvrstan izvor kalijuma, a losos u konzervi takođe sadrži kalcijum. Osim toga i sardine su bogate vitaminom D, pogotovo ako ih jedete s kostima.

Bademi

Bademi sadrže i kalcijum i kalijum i lako ih je uključiti u prehranu. Možete ih jesti kao grickalice, naseckane i samlevene. Bademi sadrže popriličnu količinu masti.

Osim toga, mleko na biljnoj bazi, sok od narandže, žitarice i hleb često se obogaćuju dodatnim kalcijumom i vitaminom D. Čak i ako ne volite mlečne proizvode ili ste vegan i dalje možete dobiti dovoljno vitamina koji će pomoći zdravlju vaših kostiju.

Srodne vesti