Privreda

Huawei odgovorio Nelsonu: Nema potrebe da SAD nas krive za svoje probleme

Huawei odgovorio Nelsonu: Nema potrebe da SAD nas krive za svoje probleme
Foto: NN (Nedžad Uglješa) / Ilustracija | Huawei odgovorio Nelsonu: Nema potrebe da SAD nas krive za svoje probleme

Kompanija Huawei Technologies reagovala je na izjavu američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona koji je rekao da Bosna i hercegovina ne treba da nabavlja opremu od kineskih kompanija Huawei i ZTE.

"Huawei Technologies kategorički se protivi navodima američkog ambasadora. Huawei nikada nije bio glavni dobavljač za američke mreže, tako da nema potrebe da SAD krive Huawei za svoje probleme vezane za sajber sigurnost. Američki ambasador nije predstavio ni dokaze, ni zrelo tehničko rešenje, niti finansijsku nadoknadu za svoj prijedlog. Takvo ponašanje nije vezano za sigurnost mreže bilo koje zemlje, već za ambiciju koja se odnosi na ekonomsku i geostratešku prednost Amerike", naveli su iz Huawija.

Kako su dodali, ova kompanija "u potpunosti razumije važnost sajber bezbjednosti, ali upravljanje sajber sigurnošću treba da se fokusira na rješavanje problema, a ne na isključivanje određenih dobavljača".

"Huawei je u posljednjih 30 godina snabdio tri milijarde ljudi širom svijeta. Nikada nije došlo do zlonamjernog sajber bezbjednosnog incidenta zbog upotrebe Huawei opreme. S ponosom možemo reći da Huawei i dalje prolazi strože testove za sajber sigurnost od bilo kog drugog dobavljača telekomunikacione opreme širom svijeta, te ga stoga široko prihvataju zemlje u Evropi i ostalim dijelovima svijeta", navode u kompaniji Huawei.

Zaključili su da su uvijek otvoreni za diskusiju o sajber sigurnosti sa svim donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije