Vesti

0

Boško Obradović: Izbori 21. juna će biti leglo zaraze

Autor: IG

Izvor: Beta

Boško Obradović: Izbori 21. juna će biti leglo zaraze

Izvor: Foto: Beta / Milan Obradović


"Svi zvanični, a posebno nezvanični podaci govore da se Srbija nalazi u novom talasu pandemije. Svakoga dana beležimo više desetina novozaraženih, što ispada više nego na početku širenja nove zarazne bolesti kada je zbog toga uvedeno vanredno stanje", navodi se u saopštenju Obradovića.

On je dodao da se, uprkos riziku po zdravlje stanovništva, dozvoljava publika na stadionima, veselja sa velikim brojem gostiju, đačke ekskurzije, a granice Srbije otvorene su za ulazak iz drugih država bez ikakve kontrole.

"Međutim, najveći izazov je tek pred nama, a to su izbori 21. juna na svim nivoima, koji će biti najveće leglo širenja zaraze do sada. Vlast očito želi da na silu organizuje izbore uprkos svim ovim upozorenjima, jer je za njih održavanje nedemokratskih izbora i nastavak diktature važniji od zdravlja građana", navodi se u saopštenju.

Obradović je ponovio da izbori 21. juna treba da budu otkazani zato što su "protivustavni" i da bi Ustavni sud trebalo da ih poništi.

"Svi razlozi za prekidanje ovakvog izbornog procesa su tu: ovi izbori niti su po Ustavu, niti su demokratski, niti su zdravstveno bezbedni. Predlažem da nakon poništavanja i odlaganja ovih izbora od strane Ustavnog suda Srbije, vlast i opozicija konačno sednu za pregovarački sto i da se zajednički dogovori novi termin izbora, kao i uslovi da ti izbori budu zaista slobodni i pošteni", navodi se u saopštenju.

Obradović je istakao da je poseban problem što je 3. juna istekao mandat i Narodnoj skupštini i Vladi Srbije i što se Srbija nalazi u jednom pravnom vakuumu koji, prema njegovoj oceni, može da se prevaziđe jedino donošenjem specijalnog zakona koji bi podržale sve političke opcije u Narodnoj skupštini, a kojim bi izbori bili pomereni za drugi termin krajem godine.

"Ukoliko predstavnici vladajućeg režima to ne prihvate - to će značiti da su spremni da žrtvuju zdravlje svih nas i da otvoreno krše Ustav zarad golog opstanka na vlasti, što će rezultirati ulaskom u još veću političko-ustavnu krizu u Srbiji", naveo je Obradović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR