Ex -Yu

"Policija će nastaviti postupak protiv Tompsona"

"Policija će nastaviti postupak protiv Tompsona"
Foto: Ilustracija | "Policija će nastaviti postupak protiv Tompsona"

ZAGREB - U obrazloženju hrvatskog Visokog prekršajnog suda koji je utvrdio da ustaški poklič "Za dom spremni" u pjesmi Marka Perkovića Tompsona nije protivzakonit, stoji, između ostalog, i da je na njegovom koncertu bila dobra atmosfera i da niko nije bio uznemiren, piše zagrebački Jutarnji list.

Portparolka Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor rekla je za zagrebačkii dnevnik da još nisu dobili pravosnažnu presudu u slučaju Perkovića, ali da će je, kada je dobiju, proučiti i iskoristiti sve pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju.

Učiniće to, kaže Kosorova, u komunikaciji s nadležnim državnim tužilaštvom.

Jutarnji podsjeća da je Policijska uprava šibensko-kninska podnijela tri optužna prijedloga protiv Tompsona zbog izvikivanja pokliča "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave", i to na dva koncerta u Kninu 2015. i 2016. i na koncertu u Vodicama 2017.

Po dobijanju pravosnažne presude, piše list, ostala je još samo mogućnost za njeno osporavanje, a riječ je o vanrednom pravnom lijeku - zahtjevu za zaštitu zakonitosti, tj. preispitivanju pravosnažne presude pred Vrhovnim sudom.

Međutim, navodi se, nijedna od stranaka u postupku, pa ni policija u slučaju Tompsona, ne može da podnese zahtjev direktno Vrhovnom sudu, već isključivo pravo na to ima samo Državno tužilaštvo (DORH).

Ako Vrhovni sud prihvati zahtjev DORH-a, pravosnažna presuda u slučaju Tompson bila bi ukinuta, a posljedično bi u vodu palo i "pravno mišljenje" Visokog prekršajnog suda doneseno na sjednici svih sudija 3. juna.

A u pravosnažnoj presudi, dostavljenoj Jutarnjem listu, Visoki prekršajni sud je, između ostalog, naveo da policija u svojoj žalbi zanemaruje činjenicu da se radi o autorskoj pjesmi koju je Tompson izvodio na legalno organizovanim koncertima, kao i činjenicu da je ta pjesma registrovana u Hrvatskom društvu kompozitora i da za nju pjevač već godinama prima od ZAMP-a naknadu za autorska prava.

Navodi se, takođe, da "nije dokazano da je upravo sporni pozdrav koji je sastavni dio stihova pjesme Bojna Čavoglave u eksplicitnoj vezi s ustaškim obilježjima niti da je remetio javni red i mir, sve to tim više što iz izvedenih dokaza i iskaza ispitanih svjedoka i policijskih službenika proizlazi da je na koncertima vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili nijednu pritužbu građana".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije