Svijet

Aboridžini u šoku: Australijski premijer tvrdi da tamo nije bilo ropstva

Aboridžini u šoku: Australijski premijer tvrdi da tamo nije bilo ropstva
Foto: Screenshot / YouTube | Aboridžini u šoku: Australijski premijer tvrdi da tamo nije bilo ropstva

AUSTRALSKI zvaničnici upozorili su pristlice pokreta "Crni životi su važni" da bi mogli biti uhapšeni ako prekrše ograničenja okupljanja uvedena zbog covida-19, nakon izjave premijera Skota Morisona da u Australiji nije bilo ropstva.

Morison je u četvrtak privukao oštre kritike rekavši da "u Australiji nije bilo ropstva" tokom rasprave o prvim danima britanskog naseljavanja koje je opisao "prilično brutalnim".

Istoričari, aboridžinski aktivisti i pojedini poslanici bili su šokirani i zgroženi tim komentarom.

"Ropstvo autohtonih muškaraca, žena i djece je dokumentovano", rekla je Šarman Ston, bivša poslanica, a sada profesor na Univerzitetu Monaš. Dodala je da su robovi išli u ribolov ili bili kućna radna snaga.

Zlostavljanje autohtonih stanovnika Australije

Pokret "Crni životi su važni" ponovno je preusmjerio pažnju u Australiji na zlostavljanje autohtonih Australaca, uključujući smrti Aboridžina u pritvorima.

Vlasti savezne države Viktorija potvrdile su u četvrtak da je među osam novooboljelih od covida-19 i jedan muškarac koji je sudjelovao na protestu u Melburnu tokom vikenda.

Za petak je planirano još neodobrenih protesta.

"Počećemo pisati kazne od 1000 australijskih dolara i upotrijebićemo svu svoju moć da se ljudi povuku", rekao je šef policije Novog Južnog Velsa Mik Fuler za 2GB Radio dodavši: "Ako se ne povučete, privešćemo vas."

Premijer Morison odbacio je sve glasnije pozive za uklanjanje kipova bijelih vođa, uključujući kip prvog premijera Edmunda Bartona koji se nalazi blizu groblja Aboridžina. Barton je odigrao ključnu ulogu u izradi nacionalnog ustava, kojim su negirana prava Aboridžina.

Morison kaže da su početni motivi demonstranata bili pošteni, ali smatra da je pritisak za uklanjanje kipova politički motivisan.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije