Banke u Srbiji prošle godine manje zaradile nego 2018.

Banke u Srbiji su prošle godine zaradile 62,8 milijardi dinara, što je oko 530 miliona evra, a za 60 miliona evra je manje nego u 2018, piše "Politika".
Banke u Srbiji prošle godine manje zaradile nego 2018.
Foto: 021.rs
Broker kuće "Momentum" Nenad Grujaničić je rekao za "Politiku" da je prošlogodišnji rezultat banaka umanjen jednokratnim efektima poput troška na saniranje kredita u "švajcarcima", kao i povećanim ostalim rashodima.
 
To je i uzrok, što je nominalno posmatrano prinos na kapital bankarskog sektora pao ispod 10 odsto i bio je niži u odnosu na prethodne godine.
 
Na spisku banaka koje su poslovale sa profitom Banka Inteza je zadržala lidersku poziciju sa zaradom od 12,3 milijarde dinara. Slede Komercijalna, Unikredit i AIK banka, čiji su profiti međusobno slični, a na petom mestu je Rajfajzen banka, piše "Politika".
 
Kada se posmatraju udeli na tržištu nastavljena je konsolidacija vlasništva banka pa sada prvih deset banaka zauzima 85 odsto tržišta, dok su pre svega nekoliko godina te banke činile oko 70 odsto tržišta.
 
U Srbiji trenutno posluje 26 banaka.
  • Milos

    11.06.2020 14:31
    Ko se javlja
    Šmrc, šmrc, gde da ostavim prilog?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.