Najnovije vesti
Slobodno vreme
Hoće li se ispuniti Pupinova želja da POČIVA U SRBIJI? Inicijativa postoji, naslednici saglasni

Hoće li se ispuniti Pupinova želja da POČIVA U SRBIJI? Inicijativa postoji, naslednici saglasni

Pokušaji da se ispuni dug prema Mihajlu Idvorskom Pupinu, ali i njegova želja da počiva u Srbiji nastavljaju se saradnjom njegovih direktih potomaka sa državnim institucijama Sjedinjenih Američkih Država. To bi podrazumevalo ekshumaciju zemnih ostataka slavnog naučnika sa groblja u Bronksu u Njujorku i njihovo dopremanje u Srbiju.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Mihajlo Pupin Foto: Profimedia
Mihajlo Pupin

Uz Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na ostvarenju ove ideje radi i akademik Radmila Milentijević iz Njujorka, koja je pokrenula rad na istraživanju i pronalaženju Pupinovih naslednika jer je za ekshumaciju neophodna njihova saglasnost. Kako saznaju "Novosti", mnoge od njih je već kontaktirala i saglasni su da se ispuni naučnikova želja.

Pročitajte još

Naučnikova želja i sećanje na njega

Vladika Nikolaj Velimirović sačuvao je važne beleške koje govore o Pupinovoj želji da bude sahranjen u Srbiji. Zabeležio je i detalje razgovora sa Pupinovom čerkom Varvarom Ivankom Vavom kojoj je predložio da se njegovi posmrtni ostaci prenesu u Libertvil, što je ona odbila, rekavši da je "njen otac najviše želeo da posle smrti njegove kosti prenesu u Srbiju, koju je najviše voleo".

Usaglašenost svih Pupinovih naslednika neophodna je i zbog složene i rigorozne procedure u kojoj bi bio upućen zahtev vlastima Sjedinjenih Američkih Država gde je naučnik sahranjen.

Kako su ranije pisale "Novosti", jedan od naslednika Mihajla Pupina Dragomir Dević nije krio oduševljenje ovom idejom.

Mihajlo Pupin
Foto: Profimedia
Mihajlo Pupin

- Iz sveg srca, sa ogromnim pijetetom, odmah bih potpisao svu neophodnu dokumentaciju da se zemni ostaci Mihajla Pupina iz SAD vrate u Srbiju! Srce mi je zaigralo kada sam saznao za ovu inicijativu, jer bi se tako napokon ostvarila želja genija iz Idvora, brata od strica mog čukundede. I moji rođaci u Švajcarskoj bi bez dvoumljenja dali saglasnost da se ova inicijativa sprovede u delo, jer znamo da je želeo da počiva u rodnoj grudi. Tako bi se posle 86 godina samovanja na groblju u Bronksu, konačno vratio u zavičaj - rekao je Dević za "Novosti" u maju.

Izuzetna životna priča i dostignuća

Rođen je u banatskom selu Idvor, a kao mladić odlazi u SAD gde gradi karijeru. Međutim, uvek je isticao svoje poreklo, dodavši "Idvorski" svojem prezimenu. Talenat i požrtvovanost odvodi ga na mesto profesora na Univezitetu Kolumbija.

Poneo je titulu počasnog konzula Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, a za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka" dobio je prestižnu Pulicerovu nagradu.

Njegovi brojni pronalasci vezani su za oblast višestruke i bežične telegrafije, telefonije kao i rendgenologije.

Bio je član Srpske kraljevske akademije, Američke akademije nauka, a ostalo je zabeleženo da je čak na 18 univerziteta u svetu poneo titulu počasnog doktora.