Najnovije vesti
Vesti Politika
"Koha": Lajčak u Prištini u ponedeljak; Tači: Nisam obavešten

"Koha": Lajčak u Prištini u ponedeljak; Tači: Nisam obavešten

Specijalni predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najverovatnije će u ponedeljak doći u posetu Prištini i to preko Tirane, prenosi prištinska "Koha ditore" pozivajući se na neimenovane izvore.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
miroslav lajčak Foto: Sava Radovanović / Tanjug
miroslav lajčak

On će zbog restrikcija uvedenih zbog aktuelne epidemije korona virusa avionom doputovati u Tiranu, odakle će kolima doći u Prištinu, gde će ostati do četvrtka.

Kako navodi prištinski list, nezvanično je dogovoreno da se sastane sa premijerom privremenih kosovskig institucija Avdulahom Hotijem, ali je nejasno da li će se sastati i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji i dalje odbija da se sastane sa njim jer ga smatra protivnikom "kosovske nezavisnosti".

Pročitajte još

Ovim povodom oglasio se i Tači, koji je rekao da zvanično još nije obavešten o Lajčakovoj poseti, prenosi "Gazeta ekspres".

- Zvanično još nisam obavešten, videću dnevni red, ali naravno da ću odgovoriti. Važno je da se Kosovo tretira kao država. Mi imamo poverenje u SAD za ovaj proces. Ovo nije vreme za merenje pulsa, već za donošenje odluka o priznavanju - rekao je Tači.

Govoreći o vođenju dijaloga, Tači je rekao da su u tom pogledu nadležnosti jasne, jer je predsednik po Ustavu predstavnik Kosova. Prema njegovim rečima, institucije moraju delovati brzo i jedinstveno.

- Dijalog će voditi legitimne kosovske institucije. Suočićemo se i sa preprekama. Predsednik predstavlja zemlju i tu su nadležnosti jasne - rekao je Tači, istakavši da ceni korake koje je Hoti preduzeo kako bi nastavak dijaloga bio moguć.