BiH

Filipović: Strateškim planom jačamo saradnju s dijasporom

Filipović: Strateškim planom jačamo saradnju s dijasporom
Foto: N.N. | Filipović: Strateškim planom jačamo saradnju s dijasporom

BANJALUKA - Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović izjavio je Srni da je Strateški plan za saradnju sa dijasporom, koji je usvojila Vlada, rezultat dugogodišnje dobre saradnje i komunikacije između institucija Srpske i realnih potreba srpske zajednice u rasejanju.

Filipović je istakao da Predstavništvo u Austriji kontinuirano radi na unapređenju institucionalne i privredne saradnje između Srpske i Austrije, a pod tim se podrazumijeva i stalna komunikacija sa predstavnicima srpske dijaspore, udruženjima i klubovima, ali i uspješnim privrednicima.

"Zbog toga je veoma važno usvajanje Strateškog plana za saradnju sa dijasporom, jer ćemo na taj način naše aktivnosti dodatno konkretizovati, te ćemo imati jasan institucionalni okvir našeg djelovanja", rekao je Filipović.

On je dodao da je srpska dijaspora u Austriji mnogobrojna i prisutna je u Austriji decenijama.

Prema njegovim riječima, istraživanja pokazuju da se srpska zajednica veoma uspješno integriše u smislu pristupa obrazovanju i visoko kvalifikovanim poslovima.

"Naš narod je poznat kao vrijedan, marljiv, mnogi od njih su samostalno razvili veoma uspješne poslove i kompanije. Takođe, brojni su primjeri koji pokazuju da građani srpskog porijekla obavljaju veoma važne poslove u različitim sferama, od biznisa i medicine, do važnih funkcija u institucijama kulture i slično", naveo je Filipović.

Zbog svega toga, tvrdi Filipović, zajednički cilj je da se to 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije