Najnovije vesti
Vesti Svet
"PONUĐENA REŠENJA KOZMETIČKA" Policijska uprava Mineapoplisa se povlači iz pregovora

"PONUĐENA REŠENJA KOZMETIČKA" Policijska uprava Mineapoplisa se povlači iz pregovora

Policijska uprava Mineapolisa povućiće se iz pregovora policijskog sindikata jer su ponuđena reššenja kozmetička, a ne reformska, izjavio je šef policije u Mineapolisu Medaria Aradondo.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
policija mineapolis Foto: Profimedia
policija mineapolis

Aradondo je najavio novu formu radnih ugovora koji bi omogućili veću transparentnost i fleksibilnost u radu policije, nove procedure za kritične situacije i primenu sredstava policijske prinude, kao i nove protokole za pokretanje disciplinskih postupaka, žalbi i arbitraža.

Pročitajte još

Šef policije Mineapolisa je obećao i uvođenje novih metoda za otkrivanje problematičnih policajaca, ali je izbegao da direktno odgovori na pitanje da li je prvi čovek policijskog sindikata Bob Krol prepreka reformama u policiji i da li bi trebalo da bude smenjen.

-Moramo imati policijsku upravu koja ima legitimitet, policiju koja uživa poverenje građana jer radi u njihovom interesu, rekao je Aradondo i posebno istakao da problem rasizma mora biti rešen.

Afroamerikanca Džordža Flojda ubio je 25. maja policajac, belac Derek Šovin, iako Flojd nije pružao otpor i panično je upozoravao da ne može da diše. Protiv Šovina je prethodno bilo podneto 17 žalbi, samo jednom je kažnjen, a sada je optužen za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo.

Još trojica policajaca koji su bili na mestu brutalnog ubistva Flojda, optužena su za pomaganje Šovinu u ubistvu drugog stepena i ubistvu. Aradondo je otpustio ovu četvoricu policajaca i pre nego što je podignuta krivična prijava protiv njih.