U zgradama godinama ne proveravaju instalacije za zaštitu od udara: Setimo se gromobrana tek kad zagrmi

M. STANOJKOVIĆ

10. 06. 2020. u 18:00

Popravke koštaju do 200.000 dinara

У зградама годинама не проверавају инсталације за заштиту од удара: Сетимо се громобрана тек кад загрми
IAKO su sa izmenama Zakona o stanovanju upravnici dobili obavezu da popišu stanje svih instalacija pa i gromobranskih, pa su mnoge višespratnice počele da ih popravljaju, i dalje ima zgrada koje nemaju gromobrane. Jedan broj je i ostao bez njih posle uklanjanja radioaktivnih gromobrana, ili nisu u funkciji.

Tako, mnogobrojni stanari, tek kad prestonicu zadesi nevreme kao u ponedeljak uveče, počnu da se interesuju o ispravnosti instalacija za zaštitu od groma i mogućnostima za popravku. Ipak, ovo nije jeftina stavka u budžetu zgrade, jer popravka u zavisnosti od kvara i visine zgrade kreće oko 50.000 za manje, a za veće čak od 100.000 do 200.000 dinara.

RADIOAKTIVNI UGLAVNOM UKLONjENI PROCENA Institut za nuklearne nauke "Vinča" da u Beogradu na pedesetak zgrada ima radioaktivnih gromobrana. - Sa stambenih zgrada su uklonjeni, ali ih je ostalo uglavnom, na firmama koje su u stečaju - kaže dr Mihajlo Jović, rukovodilac odeljenja za rukovanje radioaktivnim otpadom i dekontaminacijom u Institutu "Vinča". - Ima ih ispod Pančevačkog mosta, u Rakovici, na vrhu Ustaničke, na fabrici "Grmeč". Uklanjanje radiokativnog gromobrana sa ugradnjom novog košta od 2.000 do 3.000 evra.

Iako je briga o gromobranima uvrštena u dnevni red, jer su upravnici u obavezi da zajedno sa stanarima brinu kako o protivpožarnoj tako i o gromobranskoj instalaciji, stanje u kasi diktira prioritete. Da bi stanari bili sigurni, neophodno je da izaberu firmu koja će uraditi snimanje stanja, a potom drugu koja će ukoliko postoji kvar, isti otkloniti.

- U obavezi smo da obavljamo godišnji pregled kako bi se konstatovalo i kakvom su stanju instalacije - kaže, za "Novosti", Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda. - Nedavno smo baš u zgradi u Cara Dušana 60 ustanovili da su pokidane instalacije i morali smo da otklonimo nedostatke. To je zgradu koštalo oko 50.000 dinara. Iskustva sa našim zgradama su da oko 60 odsto ima ispravne gromobrane, 30 odsto je sa manjim nedostacima, a 10 odsto su u veoma lošem stanju.

Prema rečima majstora, povećan broj poziva svakako imaju dan posle jakih grmljavina.

- Ispitivanje stanja i da li je uzemljenje dobro, košta od 6.000 pa do 8.000 dinara, u zavisnosti od različitih parametara - navode u firmi "Franklin". - Sve više nam se javljaju stanari, a za popravku treba da izdvoje u proseku od 100.000 do 200.000 dinara. .

U "Gradskom stambenom" u čijem je sistemu 14.000 zgrada, tvrde da su sve zgrade u njihovom sistemu potpuno zaštićene gromobranima:

- Gromobrani su u dobrom stanju i održavaju se po prijavi upravnika stambene zajednice. Ukoliko su u pitanju manji nedostaci, otklanjaju se odmah. U slučaju da je potrebna kompletna rekonstrukcija gromobranske instalacije, sačinjava se predmer neophodnih radova i upućuje ponuda stambenoj zajednici.

"Stambeno" kao i Sekretarijat za zaštitu životne sredine tvrde da radioaktivnih instalacija u Beogradu nema.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije