11. jun  2020. 01.15  →  18.04 | Izvor: Tanjug,RTV,(Radoslavka Žigić)

Počelo štampanje glasačkih listića za pokrajinske izbore

NOVI SAD -

U "Službenom glasniku" počelo je štampanje glasačkih listića za izbore poslanika u Skupštini Vojvodine, u prisustvu predstavnika Pokrajinske izborne komisije i podnosilaca izbornih lista.

video icon

Za izbor poslanika u Skupštini AP Vojvodine biće odštampano 1.696.279 glasačkih listića.

Takođe, biće odštampano još 5.089 rezervnih glasačkih listića.

Zamenik predsednika Pokrajinske izborne komisije (PIK) Rajko Marinković kaže da se, prema odluci o izboru poslanika u vojvođanskom parlamentu, štampa 0,3 odsto rezervnih glasačkih listića u odnosu na ukupan broj.

Kako je dodao, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave su im juče dostavljeni birački spiskovi, izvršen je njihov detaljni pregled i za sada su uočene samo sitne, tehničke greške.

"Te greške su sugerisane Ministarstvu i biće izvršena korekcija u kratkom roku. Reč je o pojedinačnim slučajeva unosa JMBG broja ili naziva opština", rekao je Marinković.

Pokrajinski izborni listići štampaju se u svetloplavoj boji, a budući da je u Vojvodini više jezika u zvaničnoj upotrebi, biće 24 jezičke kombinacije, pa se će se tako listići štampati sa jednom, dve, tri, četiri ili pet jezičkih varijanti, u zavisnosti od toga koji su jezici i pisma u službenoj upotrebi u pojedinim opštinama i gradovima u pokrajini.

Marinković je naveo da i građani koji ne dobiju poziv za glasanje mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Na zbirnoj izbornoj listi biće devet lista, koje se nadmeću za 120 mesta u pokrajinskom parlamentu.

 

Tagovi