Vesti

0

Jadranka Joksimovic sa Šibom o EU integracijama Srbije

Autor: AP

Izvor: Beta

Jadranka Joksimovic sa Šibom o EU integracijama Srbije

Izvor: Foto: Beta / Milan Obradović

Joksimović je, govoreći o dinamici procesa integracija u EU, čije predsedavanje preuzima Nemačka od prvog jula, izrazila očekivanja da će neformalni dokument EK o napretku Srbije koji bi trebalo da bude objavljen do kraja nedelje, dati dovoljno elemenata da zemlje članice, uključujući i Nemačku, podrže otvaranje nekog od pet poglavlja za koje je Srbija u potpunosti spremna, navodi se u saopštenju.

Šib je istakao da Nemačka snažno podržava put Srbije ka Evropskoj uniji, i da se ta podrška ogleda pre svega u stalnoj pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde u oblastima obuhvaćenim pregovaračkim poglavljima, naročito onim koja se odnose na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.

Кada je reč o nemačkom preuzimanju predsedavanja EU od Hrvatske 1. jula, Šib je ukazao da će predsedavanje biti posvećeno oporavku i dodatnom jačanju Evropske unije posle krize koja je nastupila kao posledica pandemije i rekao da su nemački prioriteti  "proširenje Evropske unije i Zapadni Balkan" .

Joksimović je izrazila očekivanje da će specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak otpočeti svoj mandat uz temeljnu razmenu mišljenja o do sada postignutom u okviru Briselskog sporazuma, posebno imajući u vidu da Zajednica srpskih opština nije formirana, navodi se u saopštenju.

U vezi predstojećih izbora Šib je naglasio naglasio značaj da sve izborne preporuke budu implementirane kako bi celokupan izborni proces bio dodatno demokratski osnažen.

Joksimović ga je obavestila o svim sprovedenim aktivnostima koje imaju za cilj unapređenje izbornih uslova - kao rezultata međupartijskog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta, i naglasila uverenje da će predstojeći izbori biti fer i demokratski.

Sagovornici su naglasili da su postojane veze Srbije i Nemačke zasnovane pre svega na kontinuiranom i konstruktivnom političkom dijalogu na najvišem nivou, kao i na izuzetno obimnoj i uspešnoj ekonomskoj saradnji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR