U manastirskom konaku koji je srušio Milo trebale da žive ČETIRI MONAHINJE: Kad je video crkvu, jedan bagerista se OKRENUO I OTIŠAO

Novosti onlajn/B.Dabić

10. 06. 2020. u 13:46

Prizemni objekat i stubovi započetog konaka - sestrinskog doma je srušen

У манастирском конаку који је срушио Мило требале да живе ЧЕТИРИ МОНАХИЊЕ: Кад је видео цркву, један багериста се ОКРЕНУО И ОТИШАО

Foto: Printskrin

SA PRVIM svitanjem u sredu ujutro počelo je rušenje konaka u okviru crkve Svetog Vasilija Ostroškog u zaleđu Ulcinja, u mestu Zoganje. Crkva je pre nekoliko godina proglašena za manastir. Iz ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) naveli su da se pristupilo rušenju nelegalno građenog objekta, koji je narušavao ambijentalnu celinu Crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz 18. veka.

Po nalogu inspekcijskih službi, uz asistenciju policije, prema nezaničnim saznanjima “Novosti” za rušenje je agažovana firma iz Nikšića.

Prizemni objekat i stubovi započetog konaka- sestrinskog doma je srušen.

Meštani Zoganja, Briske gore - zaleđa Ulcinja, ogorčeni su zbog rušenja konaka koji je bio u fazi grubih građevinskih radova.

Prema saznanjima “Novosti”, ovo je ženski manastir u čijem sestrinstvu su četiri monahinje, poreklom iz Crne Gore, tri iz gradova sa severa, i jedna sa primorja.

-Sestrinski dom smo gradili mi, mešani ovog kraja u kome je oko 30 pravoslavnih kuća. Mi seljani, svi smo dali koliko smo mogli, da sagradimo sestrinski dom. Počeli smo gradnju pre dva – tri meseca. Jutros oko 5 sati ispred verskog objekta stigli su bageri. Ustali smo i krenuli ka manastiru. Kad tamo, manastirski prostor okružen jakim policijskim snagama. Policija je upozoravala meštane- sklonite se da ne bude loše, i za vas i za nas. Tri puta su mi uzimali ličnu kartu i kontrolisali - kaže za “Novosti” meštanin Veselin Bato Vučević dodajući “Koliko god oni ruše, mi ćemo da gradimo”.

-Ovo je selo. Ne gradimo na penu od mora, kaže Vučević. On dodaje da je jedan bagerista nikšićke firme „Vilusi compay“ doo čiji su bageri ušli na manastirski posed, odbio da ruši verski objekat.

-Čovek kad je video da treba crkveno rušiti, sišao je sa bagera i otišao peške iz Zoganja. Međutim, neki drugi je seo i srušio, priča Vučević.

Sveštenici SPC navode da je ovo odgovor vlasti u Crnoj Gori, nakon najave Mitropolita Amfilohija da se litije u Crnoj Gori nastavljaju 14.juna.

SPECIJALNE POLICIJSKE SNAGE

Prema rečima sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske rušenje objekta ispred stare crkve je obezbeđivala specijalna policije i njihov šef Miloš Radulović.

-To je stara drevna crkva koja je nedavno proglašena za manastir. Oni su jutros došli sa mašinama, bez ikakve najave, blokirali prilazne puteve i počeli da ruše manastirski konak. Sestrinstvu nisu dali nikakvo rešenje, ali kažu da jesu advokatu, kazao je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske.

MORT – PRISTUPILO SE RUŠENjU NELEGALNOG OBJEKTA

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) saopštili su da se u Zoganju kod Ulcinja jutros pristupilo rušenju nelegalno građenog objekta projektovane površine više stotina kvadratnih metara, koji je narušavao ambijentalnu celinu Crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz 18. veka i predstavljao eklatantnu devastaciju prostora.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Горан

10.06.2020. 13:59

Само неписмен и необразован човек може да прича о "еклатантним девастацијама". Међутим, нешто друго бих да питам, веома ме занима да ли је конак грађен уз поштовање законских процедура?

Горан - GOXY

10.06.2020. 14:18

Знају ли рушитељи како пролазе они који дигну руку на манастирско и црквено? Знају ли како се проведоше шиптари који су рушили светиње у погрому?

др Милан Лекић

10.06.2020. 14:19

Зашто нема реакције цркве и власти Србије? Историја нас опомиње да је на читавом српском етничком простору највећи број српских богомоља у Далмацији порушен у време мира, а не у ратовима - благословом Римске цркве и Венеције (око 500 цркава и манстира, током 18 и 19 в). У временима ратним, страдали су српски храмови највише по Херцеговини и Босни (преко 60 у последњем рату), на Косову (164). Ово у Монтенегру је отимање и рушење у миру, по "закону", државе коју А. Вучић "признаје и поштује"!?

İgor

10.06.2020. 14:21

E umije te ga lijepo napisat i slagat.znam da necete pustit ovo obkjavu pa je pisem vama novosti,prestanite da sirite mrznju i pustite Crnu Goru na miru.nemoj te pisat same lazi

Daca

10.06.2020. 20:57

@İgor - A šta to "Novosti" lažu o ovome? Svi smo videli na Tv šta se dešava. Ja vas razumem ako vas je sramota zbog ovakvih postupaka vaše vlasti.

vaki granicar JNA

10.06.2020. 15:26

a kurajici vasovicu iz igala ne rusite nedozvoljeno izgradjen objekat pri tome je napao na tudju legalnu imovinu koju je ostetio sve u zastiti od predsednice osnovnog suda u herceg novom mafijaska drzava necete se dobro provesti

СДБ

10.06.2020. 16:10

Рушите бог вам мозак закржљали рушио,срами се Ц.Горо зликовци те воде у провалију.

Vatro Marx

10.06.2020. 17:15

Tako nésto samo moze da uradi osobabez seca i duse. Pravo divljastvo i mrznjau dusu, idijotsko ponasanje.