');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

POTREBAN STRANAČKI DOGOVOR Izetbegović: U petak o kandidatu za ministra bezbednosti BiH

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je da će u petak, 12. juna, biti održana sednica Kadrovske komisija SDA i da bi tada moglo biti poznato ime kandidata ove stranke za novog ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Bakir-Izetbegovic-SDA-2 Foto: Dejan Božić / RAS Srbija
Bakir-Izetbegovic-SDA-2

– Nikad do sada nije došlo do imenovanja prvih 20-30 pozicija od Saveta ministara, a da nismo imali stranački dogovor. U ovom slučaju HDZ, SNSD i SDA. Mimo toga, SNSD uporno pokušava jednostrano da izvrši imenovanja na Savetu ministara, kada je reč o imenovanju Srba. Neće to moći ići tako. Trebamo videti kompletan taj raspored, kao što smo uvek do sada to radili – rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu, prenosi Srpskainfo.

Pročitajte još

Prema njegovim rečima, sve to treba biti uvezano u jedan paket, da Ministarstvo bezbednosti dobije čelnog čoveka, a da se zatim krene u imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje, Agencije za istrage i zaštitu, Regulatorne agencije za komunikacije.

– Očigledno je da nije dobra atmosfera i da bi odnosi trebalo da budu iskreniji i bolji – rekao je Izetbegović.

On je najavio da će danas biti održan sastanak sa predsednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem i predstavnicima međunarodne zajednice u BiH u vezi sa održavanjem lokalnih izbora u Mostaru, ali i o drugim aktuelnim pitanjima.

– Trebali bi se vezati za budžet, ali što se tiče SDA, bilo koji način finansiranja je za nas prihvatljiv i mislimo da bi trebalo u oktobru održati izbore – rekao je Izetbegović.

Komentarišući rad pravosuđa u BiH, Izetbegović je istakao da postoji ogromna potreba da se napravi kvalitetno, nezavisno i profesionalno pravosuđe, te da je krajnje vreme da se krene u temeljne reforme.