Mnogi misle da su toalet ili kupatilo u njihovom stanu mesta gde je većina bakterija, ali to nije tačno. Najčešće je kuhinja najzagađenija prostorija u domaćinstvu, uglavnom zbog sunđera koji važi za jedno od glavnih legla bakterija. Zato se postavlja pitanje: kako možemo oprati sudove, tako da bakterije, koje su štetne po zdravlje, nemaju kontakta sa hranom koju konzumiramo? Iz kompanije LG stižu saveti kako da nam čisti sudovi zaista i budu čisti.

Bakterije u našem domu

Skoro 90 odsto svog života provodimo u zatvorenom prostoru, a izgrađeni prostori, posebno kuhinjsko okruženje, veoma su povoljni za pojavu i širenje mikroba, uključujući patogene. Sastav mikrokolonija može da se razlikuje u zavisnosti od prostorije, a najraznovrsnije kolonije su prisutne u kupatilu i kuhinji. Ove prostorije mogu služiti kao inkubatori za mikrobe, jer sa jedne strane je često prisustvo ljudi i sirove hrane, a sa druge strane prisustvo vlage koje stvara idealne uslove.

Sunđer za pranje sudova

Suprotno uvreženom mišljenju, naći ćete više mikroba u kuhinji nego u toaletu. U mnogim slučajevima sunđeri su ti koji sadrže najveću količinu aktivnih bakterija. Pored toga, u sunđerima možete pronaći patogene poput salmonele, koliformnih bakterija ili stafilokoka. Nemačka studija iz 2017. objavljena u “Scientific Reports“ bavila se ovim problemom. Rezultati pokazuju da se 362 različite vrste bakterija talože na sunđerskim prorezima, tako da u prosečnom sunđeru može biti blizu 5,5 triliona mikroskopskih organizama. Sve to navodi na zaključak da čak i temeljno oprani tanjiri i pribor za jelo neće biti onako čisti kako očekujemo.

Higijensko pranje sudova

Istraživanja su dovela do niza alternativnih rešenja za dezinfekciju kuhinjskih sunđera, poput mikrotalasnog čišćenja ili prokuvavanja, čime se smanjuje količina bakterija. Međutim, ustanovljeno je da će i u najboljem slučaju samo 60% bakterija biti eliminisano. Bolje rešenje je korišćenje mašine za pranje sudova: pošto ciklusi mašinskog pranja koriste i vruću vodu i topli vazduh za ispiranje i sušenje, oni su efikasniji od pranja sunđerom. Za efikasno čišćenje potrebne su visoke temperature, zbog čega mašine za pranje sudova kompanije LG sa oznakom TrueSteam™ nude higijensko rešenje koje vrelom parom dezinfikuje celu površinu posuđa, uz smanjene fleke od vode koje se neretko zadržavaju i ostavljaju tragove.

Kako mudro izabrati mašinu za sudove?

Moderne mašine za posuđe su se pokazale kao više higijenske, brže i ekološki prihvatljivije rešenje nego ručno pranje. Prema Energy Star-u, mašinsko pranje sudova uštedi 230 sati godišnje, što je skoro 10 celih dana. Dobro je imati mašinu koja može ravnomernim nanosima vruće vode da poliva i čisti sudove, jer će konačan rezultat biti mnogo bolji. Na primer, mašina za posuđe na parnu snagu komapnije LG sa QuadWash tehnologijom ima četiri ravnomerna mlaza, umesto uobičajena dva. Na taj način ciklusi pranja će polivati napred i nazad, ali i rotaciono, usled čega vodeni mlazovi pod visokim pritiskom prodiru u svaki deo posuđa. Koristeći EasyRack Plus, možete nameštati dubinu i visinu podloge mašine koja vam najviše odgovara. Pošto mašina ima wiFi koneckiju, možete skinuti i primeniti dodatne programe čišćenja (za noćno čišćenje ili za specifično posuđe, kao što su tiganji), a sve to preko LG aplikacije ThinQ. Na njoj možete da pratite status mašine, tražite različite notifikacije i planirate vreme čišćenja preko pametnog telefona.

Saveti za korišćenje mašine za pranje sudova

Čak ni najbolje mašine neće valjano oprati sudove ako ih ne poređate kako treba. Čaše, šolje, duboke posude treba staviti u gornju policu, kao i plastične sudove koji mogu u mašinu. Tanjiri, poslužavnici i veći escajg treba stavljati u donje police, uvek imajući u vidu da neki veći sud ne blokira otvore za vodeni mlaz koji se nalaze na ćoškovima donje police uređaja. Tiganje sa posebnim premazom i drveni pribor perite ručno. Pribor za jelo uvek stavljajte naopačke u posebnu korpu koja je za to namenjena, a u najmodernijem modelima postoji poseban deo gornje police za pribor. Pre upotrebe, nije potrebno potapati posuđe, samo uklonite ostatke hrane pre nego ubacite u mašinu. Ako sudove ispiramo pre mašinskog pranja, možemo godišnje potrošiti neverovatnih 22.000 litara vode.

Šta ako nemamo mašinu za sudove?

Ako iz bilo kog razloga ne možete da čistite sudove u mašini, i dalje vam mogu koristiti neki od saveta za ručno pranje. Često menjajte i dezinfikujte sunđere kako bi sprečili širenje bakterija. Plastična ili silikonska četka je bolja za čišćenje od sunđera, jer se brže suše nakon upotrebe, što umanjuje šansu za razmnožavanje bakterija, a i nemaju mnogo mesta za skrivanje patogena. Kada operete sudove, obavezno ih ostavite da se osuše, umesto da ih brišete krpom.