Glasnik sa Straževice čuva sećanje na 78 dana bombardovanja

Povodom obeležavanja 21. godišnjice završetka NATO agresije na SR Jugoslaviju, ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je venac kraj spomen-obeležja "Glasnik sa Straževice", na brdu Straževica u Beogradu.

Ministar Aleksandar Vulin je poručio da su pre 21 godinu završena neprijateljstva, odnosno NATO agresija je prestala.

"Nije, nažalost, prestala onako kako bi morala - kaznom za one koji su izvršili agresiju na suverenu i slobodnu zemlju. Nije završena tako što je prostor Kosova i Metohije očišćen od terorista, ubica i agresora, završeno je onako kako je sila odlučila da bude završeno", rekao je Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Naveo je da su tada svi građani dali svoj herojski maksimum i da NATO nije uspeo na kopneni način da uđe na naš prostor.

"Ogromna premoć 19 najrazvijenijih zemalja sveta odnela je prevagu i mi smo morali da se povučemo s prostora Kosova i Metohije", istakao je ministar odbrane i dodao da je od momenta kada su se Vojska Jugoslavije i državni organi tadašnje Jugoslavije povukli s prostora Kosova i Metohije do danas ubijeno oko 1.000 Srba i da za to niko nije odgovarao.

Komandant 210. bataljona veze major Miodrag Đokić istakao je da su na brdu Straževica na početku NATO agresije poginula dva pripadnika 210. bataljona veze, zastavnici prve klase Vlastimir Lazarević i Vladimir Vujović.

Brdo Straževica je mesto koje je najviše gađano tokom NATO agresije 1999. godine. Na vrhu brda nalazile su se radarske antene koje je NATO avijacija danonoćno gađala, a pripadnici PVO stalno popravljali i iznova postavljali.

Spomenik "Glasnik sa Straževice" čuva sećanje na poginule na tom zadatku i na herojsku odbranu Srbije i SR Jugoslavije tokom 78 dana NATO agresije 1999. godine.

"Spomen obeležje "Glasnik sa Straževice" podignut je u julu 2002. godine i nakon završetka NATO agresije obeležavamo Dan sećanja na ovom mestu. Brdo Straževica je tokom NATO agresije za 78 dana ukupno gađano 34 puta. Sve vreme tokom NATO agresije 210. bataljon veze, s jedinicama i Komadom RV i PVO izvršavao je zadatke telekomunikaciono-informatičkog obezbeđenja za potrebe komande jedinica RV i PVO", istakao je major Đokić.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво