Najnovije vesti
Vesti Društvo
SVE OČI UPRTE U BERLIN Nemačka DANAS ODLUČUJE o otvaranju granica za zemlje van EU

SVE OČI UPRTE U BERLIN Nemačka DANAS ODLUČUJE o otvaranju granica za zemlje van EU

Nemačka bi danas trebalo da odluči o tome da produži do 31. avgusta zabranu dolaska građana zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Nemačka protest Foto: Omer Messinger / EPA;
Nemačka protest

Neimenovani izvori iz nemačke vlade su rekli da Berlin savetuje svojim državljanima da ne idu na krstarenja zbog posebnih rizika od korona virusa.

Kako je rečeno Rojtersu, očekuje se da će kabinet usvojiti danas tu odluku, prenosi Tanjug.

Nemačka je spremna da ukine zabranu putovanja za države članice Evropske unije i Veliku Britaniju, Island, Norvešku, Lihtenštajn i Švajcarsku od 15. juna ukoliko ne bude zabrana ulaska u te zemlje i obimnih restriktivnih mera.

Kako piše Rojters, nakon prvog jula bi trebalo da se proveri za koje zemlje će zabrana ostati na snazi, u zavisnosti od toga kakvo je stanje u tim državama.

Nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas prošle sedmice je pozvao Nemce da ne putuju u Britaniju sve dok je tamo na snazi 14-dnevni karantin za turiste.

Pročitajte još

Zvanična preporuka da se ne putuje u 160 zemalja koje nisu članice EU produžava se do 31. avgusta.

Prema informacijama nemačkih medija ipak je moguće izuzeće za pojedine zemlje koje ispunjavaju određene kriterijume. Prilikom donošenja odluke trebalo bi uzeti u obzir razvoj broja infekcija, performanse zdravstvenih sistema, ispitni kapaciteti, higijenska pravila i ograničenja ulaska.