10. jun  2020. 09.33  →  21.11 | Izvor: Tanjug

Bagerista odbio, direktor srušio konak manastira SPC kod Ulcinja dok je policija asistirala (VIDEO)

ULCINJ -

Građevinske mašine, pod nadzorom jakih policijskih snaga, srušile su jutros manastirski konak u izgradnji na Briskoj gori, kod Ulcinja, rekao je podgoričkim Vijestima sveštenik Mitropolije crnogorsko - primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve Slobodan Zeković.

video icon

"Specijalna policija i njihov šef Miloš Radulović obezbeđuju rušenje manastira Svetog Vasilija, kod Ulcinja. To je stara, drevna crkva koja je nedavno proglašena za manastir. Oni su jutros došli sa mašinama, bez ikakve najave, blokirali prilazne puteve i počeli da ruše manastirski konak. Sestrinstvu nisu dali nikakvo rešenje, ali kažu da jesu advokatu", kazao je Zeković.

Prethodno se oglasila Mitropolija crnogorsko-primorska saopštenjem u kojem su naveli da su nadležne institucije u Crnoj Gori počele rušenje konaka u novom manastiru Svetog Vasilija kod Ulcinja.

"Jutrošnji događaj pokazuje koliko je Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije bio u pravu kad je izjavio nakon izlaska iz pritvora da crnogorska vlast sada ratuje protiv Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu MCP.

Nadležne institucije u Crnoj Gori počele su rano jutros da ruše konak u novom manastiru Svetog Vasilija kod Ulcinja, u mestu Zoganje na Briskoj Gori, javio je portal in4s , a lider Prave Crne Gore Marko Milačić objavio je snimak za koji navodi da je sa lica mesta.

Čitalac portala iz Ulcinja rekao je da se na širem prostoru oko konaka Svetog Vasilija nalazi policija.

Portal je naveo i da se trenutno kod konaka nalaze i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma potvrdilo je rušenje nekoliko sata kasnije.

Iz tog ministarstva je, naime, saopštenje o rušenju objavljeno u 10. 30, uz obrazloženje da narušava ambijentalnu celinu Crkve iz XVIII veka i devastira prostor.

Navodi se i da je u pitanju nelegalni objekat.

 

Tivat: Oko 200 okupljenih: Policija: Vršimo redovne aktivnosti

Crnogorska policija saopštila je danas da su netačni navodi da policija vrši opsadu Tivta na Miholjskoj prevlaci kako bi se srušila krstionica na toj lokaciji, navodeći da su njeni službenici prisutni kako bi vršili redovne poslove i zadatke iz svoje nadležnosti.

Oko 200 građana okupilo se u ili ispred manastirskog kompleksa na Prevlaci, prenose Vijesti, dodajući da je evidentno pojačano prisustva policije u Tivtu u proteklih nekoliko sati.

Vernici Mitropolije crnogorsko-primorske okupili su se iz straha da se policija priprema da asistira u rušenju objekta krstionice, koja je, kako podsećaju Vijesti, podignuta prošle godine bez dozvole države.

Iz policije poručuju da su netačne informacije koje su, kako navode, izneli poslanici Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore i svešteno lice M. B. (MIhajlo Backović), da policija vrši opsadu u Tivtu na lokaciji Miholjska prevlaka kako bi se obezbedilo uklanjanje krstionice.

"Službenici Uprave policije u Tivtu vrše redovne poslove i zadatke iz svoje nadležnosti. Demantujemo navode da policija preduzima bilo kakve aktivnosti u vezi krstionice na Miholjskoj prevlaci", saopšteno je iz Uprave policije.

Kako je najavljeno, u manastiru kod krstionice večeras će biti održana večernja služba i liturgija.

Mnogi građani poručuju da će tu ostati i bdeti tokom cele noći.

"Neka znaju da na svako njihovo pomeranje koje nam je sumnjivo, mi ćemo se okupiti i braniti ovu svetinju", rekao je okupljenima sveštenik Mijajlo Backović.

On je naglasio da država u trenutnim okolnostima ne može da započne rušenje krstionice bez odluke suda.

Backović je dodao da sumnja u tvrdnje policije da su se njihove snage pojavile danas u Tivtu radi akcije hapšenja bezbedonosno interesantnih lica, a ne radi eventualnog pokušaja rušenja krstionice.

Sa okupljenim građanima, koji i dalje pristižu na Prevlaku, je i sveštenstvo manastira predvođeno igumanom, ocem Benediktom, dodaju Vijesti.

Backović je rekao da je među policajcima koji su danas viđeni u Tivtu bio i inspektor koji je u aprilu, kako tvrdi, "predvodio noćni pokušaj policijskog desanta na Prevlaku", što je dodatno uznemirilo građane.

"Imajući u vidu i nedavnu izjavu premijera Duška Markovića da nisu zaboravili na krstionicu na Prevlaci koju su bezuspešno pokušali srušiti lani, ali je narod tada odbranio, kao i činjenicu da je u Tivtu viđena velika koncentracija policije sa dolaskom Interventne jedinice iz Herceg Novog i više 'marica', to su se vernici počeli spontano okupljati u manastiru da ponovno, ako bude trebalo, odbranimo krstionicu", rekao je Backović za Vijesti.

Milačić o rušenju konaka: Vlast Crne Gore prešla sve granice

Predsednik opozicione crnogorske Prave Crne Gore Marko Milačić osudio je jutrošnje rušenje konaka manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Ulcinju koje je sprovela crnogorska policija.

Milačić je naveo da je rušenje u zoru, uz, kako je kazao, opsadno stanje i jake policijske snage, ogolilo situaciju i da je crnogorska vlast tim činom "prešla sve granice".

Predsednik Prave je ocenio da je posredi udar na pravoslavlje i istorijske temelje Crne Gore te da je rušenje konaka manastira Ostrog u Ulcinju "očigledan odgovor na najavu nastavka litija", saopštila je PCG.

On je pozvao crnogorski narod na slogu, zajedništvo i na odlučan otpor vlastima, bez obzira na političke i druge razlike koje postoje.

Bagerista Koprivica odbio da ruši manastirski konak

Bagerista građevinske firme "Vilusi" iz Nikšića Miroslav Koprivica odbio je jutros da učestvuje u rušenju manastirskog konaka na Briskoj Gori pored Ulcinja, preneo je podgorički portal IN4S.

Koprivica je ispričao da su ga jutros iz firme poslali u Ulcinj, ali mu nisu rekli šta treba da radi.

“Tek kada sam došao, video sam o čemu je reč. Odmah sam izašao iz bagera i rekao da neću da rušim konak, niti da učestvujem u tome. Prekrstio sam se i otišao peške sa tog mesta do Ulcinja”, rekao je Koprivica za taj portal.

Koprivica je, kako se navodi, nakon vrlo neprijatnog razgovora sa policijom, napustio to mesto, a bager je preuzeo direktor kompanije "Vilusi" Marko Daković, koji je na kraju i srušio konak.

Sekretarijat za održivi razvoj oglasio se na svom Tviter nalogu povodom ovog događaja, navodeći da je u Zoganju, u Ulcinju, "počelo rušenje nelegalno građenog objekta projektovane površine više stotina kvadratnih metara, koji je narušavao ambijentalnu celinu Crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz 18. veka i predstavljao eklatantnu devastaciju prostora".

Savet proverava učešće policije u rušenju objekta u Ulcinju

Savet za građansku kontrolu rada policije pozvao je direktora policije Veselina Veljovića da saopšti detaljnije informacije o postupanju policijskih službenika tokom rušenja nelegalno građenog objekta u ulcinjskom naselju Zoganje.

Prema saznanjima Saveta, a koja prenosi RTCG, policijski službenici u Ulcinju asistirali su pri rušenju nelegalno izgrađenog objekta u blizini crkve Svetog Vasilija Ostroškog što je izazvalo pažnju javnosti.

Savet je zatražio da se proveri da li je zahtev za pružanje asistencije podnet u skladu sa zakonom.

"Koji su razlozi i za angažovanje protivterorističke jedinice i da li su ispoštovane predviđene procedure angažovanja jedinica Sektora specijalne policije", pitaju u Savetu za građansku kontrolu rada policije.

Savet inače podržava Upravu policije u zakonitom i efikasnom izvršavanju odluka državnih organa i drugih ovlašćenih subjekata.

Tagovi
Srodne vesti

Broj komentara: 2

Није_него  10. 06. 2020. | 16:46
како ћемо сад ми то из Србије да заштитимо? једва чекам изјаву "наших" како не треба провоцирати....
Стефан   10. 06. 2020. | 19:10
"Србија ЋЕ БРАНИТИ свој народ где год се налазио". Увек говоре за будућност. Кад дође време да се брани, опет будућност....