Dačić i Auresku: Uspešna saradnja Srbije i Rumunije - primer za ceo region 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je telefonom sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Aureskuom, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ivica Dačić je upoznao rumunskog kolegu sa aktuelnostima u vezi sa epidemiološkom situacijom u Srbiji, te ukazao da je usled kontinuiranog smanjenja broja obolelih u našoj zemlji došlo do postepenog ukidanja restriktivnih mera i otvaranja granica.

Bogdan Auresku je istakao da je u Rumuniji prvobitno bilo planirano ukidanje vanrednog stanja 15. juna, ali da je najverovatnije da će ono biti produženo za dodatne dve nedelje, u okviru kojih je predviđena postepena relaksacija restriktivnih mera, a u krajnjem ishodu i otvaranje granica za putovanje u ovu zemlju.

Ministri su se složili je tokom pandemije ostvarena veoma dobra saradnja, posebno kada je reč o repatrijaciji građana dve zemlje, kao i o rešavanju pitanja prelaska granice državljana koji žive i rade u malograničnom pojasu, što nesporno može poslužiti kao primer uspešne saradnje čitavom regionu.

Rumunski ministar uputio je poziv ministru Dačiću da poseti Bukurešt kada se prilike stabilizuju, ukazujući da je Rumunija otvorena za dalje jačanje bilateralne saradnje, posebno na planu ekonomije.

Ponovio je spremnost Rumunije da pruži svu pomoć i podršku Srbiji u procesu evropskih integracija.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво