Dostupni linkovi

Poruke iz Zagreba: Black lives matter


S prosvjeda u Zagrebu, 9. lipnja
S prosvjeda u Zagrebu, 9. lipnja

"Black lives matter" (Crni životi su bitni) – ponavljalo je desetke puta više od 400 prosvjednika koji su se u utorak (9. lipnja) okupili u središtu Zagreba na prosvjedu protiv policijskog nasilja i rasizma.

Sudionici prosvjeda na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma kleknuli su u znak solidarnosti sa pokretom Black Lives Matter, a niz govornica i govornika pozvalo je na solidarnost sa afroameričkim žrtvama policijskog nasilja u Sjedinjenim Državama, ali i sa ilegalnim migrantima koji su na hrvatskoj granici prema Bosni i Hercegovini žrtve nasilja hrvatske policije.

Prosvjed u organizaciji ad-hoc Inicijative potrajao je 45 minuta i protekao je u je potpunom redu. Zabilježen je tek jedan desničarski provokator, kojeg je policija legitimirala i odvela.

"Rasističke politike itekako su prisutne u Americi, ali i u Europi. Svjedoci smo kriminalizacije smeđih i crnih života i policijskog nasilja na našim granicama, ali i duboko u teritoriju Hrvatske. Sustavni rasizam odlika je i našeg društva i najviše se iskazuje u odnosu prema migrantima, Romima, Srbima", kazala je anonimna govornica iz Inicijative protiv policijskog nasilja i rasizma i zaključila: "Ovdje smo da poručimo – odbijamo sudjelovati u politici uništavanja života. Želimo biti dio politike solidarnosti, borbe za slobodu i ekonomsku jednakost te društva koje osuđuje svaki oblik nasilja i rasističkog izražavanja te nametanja nadmoći".

Govornik iz Društva Afrikanaca u Hrvatskoj zahvalio je Zagrebu i Hrvatskoj što može sigurno noću šetati gradskim ulicama, a nekadašnji migrant, a sada vlasnik malog restorana u Zagrebu Nigerijac Prince Wale Soniyiki prepričavao je svoja neugodna iskustva zbog boje kože.

"Vrijeme je da kažemo stop rasizmu jednom i zauvijek! Možete nas ubiti mržnjom, ali ne možete strahom. I dalje ćemo postojati. Black lives matter", poručio je Prince i povikao na što su mu se u skandiranju priključili i sudionici skupa.

"Danas imamo ilegalne migrante zato što im nismo dali priliku da budu legalni. Vrijeme je da ispravimo stvari, da budemo bolji ljudi. Svi smo ljudska bića bez obzira na boju", dodao je Prince i još jednom ponovio "Black lives matter!".

Prosvjedi solidarnosti održavaju se širom svijeta nakon što je bijeli američki policajac u gruboj policijskoj intervenciji ubio Afroamerikanca Georgea Floyda.

Među okupljenima bilo je dosta političara lijevog centra i ljevice – predsjednica Građansko-liberalnog saveza Glas Anka Mrak – Taritaš, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, šef zagrebačkih socijaldemokrata Gordan Maras i više lidera izvanparlamentarne zeleno-lijeve koalicije "Možemo".

Inače, 8. lipnja hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je kako je Hrvatska "demokratska država s razvijenim najvišim standardima i očito nema razloga ili osnove da bi se prosvjedi održali ovdje, što na neki način sugerira činjenicu da je hrvatsko društvo tolerantno i podržava ljudska prava i vladavinu prava".

Dodao je da su "svi šokirani teškom scenom“ ubojstva Georgea Floyda u Minneapolisu.

"Mi se ipak nadamo da to nije slika cijelog SAD-a s kojim i Hrvatska i Europska unija imaju zajednički sustav vrijednosti u koja uključujemo ljudska prava, nediskriminaciju po rasi, vjeri i nacionalnosti", zaključio je hrvatski ministar.

XS
SM
MD
LG