Novosti u Studentskom domu Karaburma: Virusom korona inficirano troje stanara, ispite spremaju pod maskama (FOTO)

B. BORISAVLjEVIĆ

09. 06. 2020. u 21:00

Atmosfera uobičajena za ispitni rok, uz jaču dezinfekciju i zaštitu

Новости у Студентском дому Карабурма: Вирусом корона инфицирано троје станара, испите спремају под маскама (ФОТО)

Akademci nemaju strah od bolesti Foto Ž. Knežević

U STUDENTSKOM domu "Karaburma", gde je virusom korona inficirano troje stanara, situacija je kao pred svaki ispitni rok. Straha i panike nema, uobičajena slika se razlikuje jedino po tome što studenti, ali i svi zaposleni, nose maske u čitaonici, hodnicima, restoranu, poštujući i fizičku distancu. Pojačana je i dezinfekcija.

Naša ekipa se na licu mesta uverila da situacija nije alarmantna, niti ima bilo kakvog žarišta, kako se pominje po nekim medijima. U restoranu se poštuje distanca od dva metra, a maske mogu da se skinu tek kada sednu za sto. Studenti sa kojima smo razgovarali se pitaju kome je u interesu da se u javnosti "pumpa" priča i iznose dezinformacije, što izaziva strah i zabrinutost kod njihovih porodica. Složni su u oceni da su preduzete sve mere zaštite dok su studenti u domu, ali da oni sami imaju ličnu odgovornost kada odlaze na fakultet, u grad...

- Higijena je na maksimalnom nivou, tri puta dnevno se dezinfikuju prostorije, dobili smo maske i rukavice - kaže Lazar Nedeljković iz Smedereva, student Pravnog fakulteta. - Nema panike, broj zaraženih je minimalan. Ponašamo se normalano, kao i pre pojave infekcije. Dom je preduzeo sve neophodne mere, a ostalo je na nama.

Studenta fizike Ljubomira Brankovića, iz Velikog Borka, zatekli smo u sobi kako uči za ispit. I on ističe da nema straha i smatra da su neki zahtevi da se ponovo zatvore studentski domovi potpuno neosnovani.

- Ispitni rok je u toku, treba da spremamo i polažemo ispite, da učimo - navodi on. - Zašto zatvarati studentske domove, ako radi gradski prevoz, a da ne pričamo o klubovima koji su prepuni.

Prema informacijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda, od povratka u domove 15. maja potvrđena su tri slučaja infekcije kovida 19 u domu "Karaburama", gde se nalazi više od 600 studenata. Kada su se vratili u dom, zaraženi nisu imali simptome bolesti, ali su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, što su naknadno saznali. Dvadesetak studenata iz kontakata je testirano i oni se nalaze u izolaciji u domu "Lola".


Foto Ž. Knežević




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)