FZO RS demantuje navode vezi sa kupovinom respiratora, Borenović tvrdi da ništa nisu demantovali

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske saopštio je da su "netačne i manipulatorske" tvrdnje Partije demokratskog progresa o nabavci respiratora.

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2020.

20:53

FZO RS demantuje navode vezi sa kupovinom respiratora, Borenović tvrdi da ništa nisu demantovali

Reč je o nabavci respiratora tokom epidemije koronavirusa.

Iz FZO RS su naveli da su tvrdnje PDP-a instruisane "malim političkim ambicijama s ciljem uznemiravanja javnosti".

FZO RS je naveo da je za potrebe zdravstvenog sistema i radi spasavanja života građana Republike Srpske, po nalogu Republičkog štaba za vanredne situacije, ugovorio je 165 respiratora različitih modela i konfiguracija.

"Za sve ugovorene respiratore postoji preporuka zdravstvene struke, tačnije mišljenje Univerzitetskog kliničkog centra RS da je reč o medicinskim aparatima koji ispunjavaju sve standarde kvaliteta i da su namenjeni za lečenje pacijenata na intenzivnoj njezi", istakli su u saopštenju.

Dodali su da je situacija nalagala da se brzo reaguje i da je Fond od više proverenih izvora, kako u Kini, tako i u drugim zemljama, stupio u kontakt da obezbedi nabavku medicinske i zaštitne opreme.

"Samo preko ovlašćene firme kao tehničke podrške uspeli smo da nabavimo respiratore i o tome smo već pre više od mesec dana obavestili javnost", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je nabavljeno 85 prenosivih respiratora sa pripadajućim kolicima JX100, koji su ugovoreni po ceni od 49.500 KM (25.300 evra) bez PDV-a, 30 respiratora pneumatski električni – Boarav 5000 ugovoreni po ceni od 66.700 KM (34.200 evra) bez PDV-a, 50 ventilatora za intenzivnu njegu – VG 70 ugovoreno po ceni od 134.455 KM bez PDV-a (oko 69.000 evra).

"Reč je o najkvalitetnijem modelu respiratora koji je u tom trenutku bio dostupan na svetskom tržištu, ali i kod dobavljača", navodi se u saopštenju.

U FZO RS tvrde da je Fond i u pandemiji koronavirusa nastojao da, uz maksimalno racionalno i efikasno trošenje javnih sredstava, za zdravstveni sistem obezbedi aparate koji zadovoljavaju standarde kvaliteta, a da se, pritom, obezbedi i najbolja ekonomska ponuda u datom trenutku i datim okolnostima.

Predsednik PDP Branislav Borenović izjavio je ranije danas da je RS za 50 respiratora izdvojila 7,8 miliona konvertibilnih maraka (četiri miliona evra), ocenivši da je to "bezočna pljačka" narodnog novca.

Posle reagovanja iz FZO RS, on je na svom profilu na Tviteru objavio da iz Fonda ništa nisu demantovali.

"Ništa nije demantovano, a osim bljutavih napada, potvrdili su da su naši navodi tačni, da su 50 respiratora VG70 platili 157.312 KM, odnosno 7,8 miliona KM. Sutra objavljujem ključne detalje ugovora", napisao je Borenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: