Najnovije vesti
Vesti Politika
"POTPISI RAZDORA" Kako je jedna proceduralna stvar postala glavno "oružje" u BORBI ZA GLASOVE

"POTPISI RAZDORA" Kako je jedna proceduralna stvar postala glavno "oružje" u BORBI ZA GLASOVE

Da li je Vučić ili je Đilas da li je organski, neorganski, na ulici ili po ćoškovima - tek okosnica kampanje pojedinih stranaka postali su potpisi i njihovo prikupljanje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Republička izborna komisije RIK Foto: Sneža Krstić / RAS Srbija
Republička izborna komisije RIK

I dok je na svakim prethodnim izborima bili oni parlamentarni, lokalni ili predsednički prikupljanje potpisa bilo formalne prirode i služilo samo za ono što im je i namena: da neka lista stvori uslove da izađe na izbore, u ovoj kampanji dobili su vrlo važno mesto ispred mnogih drugih, čini se važnijih tema.

Šta je potpise vratilo "u orbitu" i nametnulo ih kao jedno od gorućih pitanja, maltene ispred po važnosti mnogo značajnijih tema dosadašnjih tema izbornih kampanja: evropskih integracija, pitanja Kosova, stranih investicija, zapošljavanja? Po spekulacijama tviteraša, odgovorna je vlast i odustajanje stranaka od bojkota, jer sve oko čega se koplja lome jeste da li je "Vučić skupio potpise za sve opozicionare koji izlaze na izbore" - od PSG-a, preko DJB-a, LDP-a do "Levijatana", kome ni to nije pomoglo da uđe u izbornu trku.

Gostovanje pokrenulo lavinu

Iako su optužbe o tome ko je kome skupio potpise počele i ranije, poslednje gostovanje Sergeja Trifunovića i Saše Radulovića dovelo je do brutalnog okršaja pred gledaocima.

Naime, dvojica lidera koji su prethodno želeli da učestvuju u bojkotu, pa na kraju ipak odlučili da izađu na izbore, nisu štedeli reči kada su famozni potpisi u pitanju.

Sve je započeo Saša Radulović koji je odmah na početku "Utiska nedelje" rekao da ne zna na koji način je Pokret slobodnih građana skupio potpise.

- Ko je za nas skupljao potpise? - pitao je Trifunović Radulovića.

Pročitajte još

Koliko ih je sakupljeno na Vračaru, koliko na Novom Beogradu, pa ko je kome pomagao, ko izlazi na izbore i ko uprkos uslovima ne izlazi... Igranka je potrajala.

- Vlast je prikupljala potpise svima osim "Dosta je bilo" i to ćemo i dokazati - rekao je Radulović, dodavši da je PSG lagao u vezi sa skupljenih 700 glasova na Vračaru.

Naravno, rasprava se nije završila u tom trenutku, pa se onda pokrenula priča i oko potpisa pokreta "Dosta je bilo", te je samostalni narodni poslanik Đorđe Vukadinović rekao i da je DJB skupio potpise uz podmićivanje, što je Radulović naravno negirao.

Potpisi - glavna tema i na društvenim mrežama

Sukob oko potpisa vrlo brzo se nakon emisije, preselio na društvene mreže, pa se naveliko raspravljalo o tome ko je kome i na koji način pomagao.

Lider PSG je temu nastavio nakon što je objavio da je koalicija sa kojom izlazi na Vračaru skupila potpise.

- Ee, da obradujem vaskoliku poštenu tviter zajednicu, punu pozitive, dobrijah misli i pozitivnih vibracija: predali smo listu na Vračaru. Potpise su nam naravno skupili Vučić, Radulović, Batić i još neki ortaci sa Merkura i Novog Beograda - napisao je Trifunović.

Naširoko se raspravljalo i o tome na koji način se skupljaju potpisi, kakva je regulativa, a u ceo haos na društvenim mrežama su se uključili su se i politički analitičari, politikolozi, među prvim na Radulovićeve optužbe reagovao je tvitom izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar.

Visoka kvota ili nešto drugo?

- Sinoć se povela rasprava o potpisima, pa se normalno tema preselila na uobičajenu bojkot-nebojkot dijalektiku. Međutim, suštinski izazov sa potpisima je što je u Srbiji politički start up skup. Srbija je jedna od retkih država u kojima imate visoku kvotu i za registraciju stranke (10 hiljada) i za učešće na izborima (opet 10 hiljada). Osim što je logistički zahtevno i nepotrebno, oba procesa traže ozbiljan budžet (teško ispod 40 hiljada evra) - kazao je Klačar.

Na temu o potpisima nije ostao imun ni doktorand Fakulteta političkih nauka Boban Stojanović.

- Potpisi? S obzirom na poslednje izmene zakona i overu u lokalnim samoupravama, da li može da se izvrši uvid i proveri verodostojnost overenih potpisa za sve liste podnete nakon korone? I da znamo u kojim opštinama/gradovima je ko skupio potpise? Čisto da vidimo da li mozda ima overenih potpisa tamo gde nisu ni skupljani? I da vidimo da li opština/grad ima kopije dokumenata na osnovu kojih je utvrđen identitet u spisima svih koji su dali potpise? Da se razreši i to - naveo je on.

Ipak, šta je istina u svemu? Čini se da je ona pomalo sporedna stvar, i da sve dešava u vezi sa jednom, trebalo bi bar da bude, uobičajenom, proceduralnom stvari oko koje se gotovo nikada nije polemisalo.

Kako su potpisi postali okosnica ovog izbornog ciklusa? Da li je u pitanju spin ili istina o kojoj se ćuti, tek činjenica je da je veliki broj stranaka svoje liste predavao u poslednji trenutak. Mnoge od njih su vraćane na dopunu, a pojedine koalicije su gotovo tri dana nakon regularnog roka dobile odgovor RIK-a da li im je lista prihvaćena ili ne.