Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
O NJIMA BRUJALA BiH Ove afere mnogi su osuđivali, ali brzo i zaboravili

O NJIMA BRUJALA BiH Ove afere mnogi su osuđivali, ali brzo i zaboravili

Ko se još seća afere „Potkivanje“, slučaja „Piralen“, zapaljene droge u Gacku, šamara u Narodnoj skupštini RS, afere „Pelene“ i famoznih korona žurki, ili je bolje pitanje - ko je zbog svega ovog snosio odgovornost?

Slušaj vest
0:00/ 0:00
afere-kolaz
afere-kolaz

Afere i problemi koji su proteklih godina potresali Bosnu i Hercegovinu potpuno su zaboravljeni i gotovo se više nigde ne spominju. Javnost je sada okupirana nekim novim aferama, koje će, po dosadašnjoj praksi, već za par meseci biti potpuno zaboravljene.

Ovom prilikom podsećamo na nekoliko afera koje je javnost mahom zaboravila, a odgovornih gotovo da nije ni bilo.

Korona derneci

Proslavu rođendana lekara koji je slavio u jeku epidemije, kršeći sve mere zabrane, više se nigde ne spominje. Pojedni akteri iz FBiH su razrešeni funkcija koje su obavljali, ali ministra u Savetu ministara Stašu Košarca skoro da više niko i ne pominje, piše Srpskainfo.

Iako par dana posle objave nije bilo medija koji o tome nije pisao, niti funkcionera koji nije imao komentar ili osudio ovaj čin, danas ovu žurku niko ni ne spominje. Opozicija je predavala zahteve za smenu, tu i tamo se spomene da ministar mora odgovarati, ali sve je na tom stalo.

Pročitajte još

Vezivanje dece

Krajem prošle godine iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić osvanule su potresene fotografije na kojima se vidi kako su deca vezana za nameštaj i radijetore, a nekima su ruke bile vezane iza leđa. Mnogi su tvrdili da deca u ovim položajima provode veći deo dana. Zbog fotografija koje su nas sve šokirale, organizovani su i protesti, reagovala je Vlada Federacija BiH, a smenjen je i direktor Redžep Salić.

Međutim, ovaj slučaj više niko ne pominje, iako su slike nedavno potresle čitav region.

Afera "Potkivanje"

Ko se još seća snimaka razgovora između Milana Tegeltije, Nermina Aleševića i predaje novca inspektoru SIPA Marku Pandži, o kojima je pre tačno godinu dana brujala cela BiH i i šire? Afera "Potkivanje" bila je jedna od najvećih koja je potresla domaće pravosuđe.

Milan Tegeltija
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Milan Tegeltija

SIPA je suspendovala Pandžu, ali predsednik VSTS nije snosio nikakve sankcije. Naprotiv, u jeku afere je objavio da odlazi na „godišnji odmor“ i u saopštenju javnosti istakao da „smatra da nije učinio nijedan disciplinski prekršaj, niti se na bilo koji način osjeća odgovornim“.

Slučaj "Piralen"

I pored objavljene serije tekstova o ekološkoj katastrofi u Banjaluci zbog zagađenosti zemljišta kancerogenim piralenom, reagovanja nadlažnih i obećanja da će problem biti rešen, epiloga nema. Da se velike količine kancerogenog ulja piralen nalaze u krugu nekadašnjeg giganta „Incel“ institucijama je poznato već 14 godina, ali niko nije reagovao i uklonio opasnu materiju. Javnost je saznala za to tek nakon požara. Svi radnici u preduzeću “BC Metal”, koje je smešteno u krugu Poslovne zone “Incel” u Banjaluci, imali su loše zdravstvene nalaze i svi su zatrovani teškim metalima.

Pročitajte još

Upleli su se i strani stručnjaci, veštaci, rađene su analize, ali već mesecima ne čujemo ni reči o ovoj katastrofi. Kancerogena materija i dalje je u Banjaluci, preti celom stanovništvu, a rešenja za sada nema.

Piralen u Incelu
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Piralen u Incelu

Šamar u NSRS

U decembru prošle godine ministar unutrašnjih poslava Republike Srpske Dragan Lukač ošamario je narodnog poslanika PDP, Draška Stanivukovića, i to u skupštinskoj sali za vreme trajanja posebne sedenice. Svi su se zgrožavalali na ovaj događaj, organizovani su čak i mitinzi opozicije na kojima je tražena smena ministra Lukača, a organizovani su i kontramitinzi na kojima su okupljeni davali podršku ministru.

Afera "Pelene"

Afera “Pelene” izbila je početkom prošle godine, jer su od Nove godine korisnici pelena mogli na recept dobiti isključivo nekvalitetne i tanke pelene, nabavljene preko centralizovanog tendera, koje su toliko lošeg kvaliteta da ih uopšte nema u komercijalnoj prodaji.

Ranije su korisnici na recept dobijali kvalitetne pelene, a uz doplatu su mogli dobiti još kvalitetnije od onih koje im Fond nudi, ali sada pacijenti nemaju takvu mogućnost. I pored brojnih okupljanja, protesta i toga što su o kvalitetu ovih pelena govorile mnoge porodice čiji ih članovi koriste, niko nije kažnjen, odgovornih nema, a mnoga pitanja su ostala bez odgovora.

Pronađena droga

Trebinjsko tužilaštvo i MUP Republike Srpske još nisu utvrdili poreklo kokaina i heroina, koji su u julu 2018. pronađeni u krugu preduzeća RiTE Gacko. Mesecima nakon spektakularnog „otkrića” niko se zvanično ni ne oglašava oko ovog pitanja koje je pre dve godine do temelja uzdrmalo bezbednosne strukture, jer je sporna droga pronađena dan nakon nakon što je u kotlovnicama pod budnim okom službenika Ministarstva bezbednosti BiH spaljeno 700 kilograma različitih vrsta droge.

Mnogi vjerovatno i ne znaju o čemu se radi, jer je i ovaj događaj zaboravljen i bez odgovornih, kao i gore pomenuti. Podsetimo, u julu prošle godine, 24 časa nakon što je u kotlovnicama RiTE Gacko uništeno 700 kilograma narkotika pod budnim okom Agencije za istrage i zaštitu SIPA BiH, te Ministarstva bezbednosti BiH, u krugu preduzeća, pored jednog kontejnera, nakon anonimne dojave pronađeno je 346 grama kokaina, heroina i skanka.

Vuković: Rade na tom da se sve zaboravi

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Đorđe Vuković, kaže da se počinioci takvih afera i bezakonja na sve načine trude da se to zaboravi.

- Rade to medijskim spinovanjem i nametanjem drugih tema. Svedoci smo da je poslednjih dana bilo reči oko rezolucije da se potpuno zaborave mnogo važnije stvari nego što su lumpovanja nekih službenika za vreme pandemije - rekao je on.

Vuković kaže da često pominjemo termin građani, a da bismo imali građane moramo imati informisane, dobro obaveštene i ka javnom interesu orijentisane ljude, a mi to nemamo.

- To se stvori u sferi slobodnih kritičkih medija, koji se ne pretvaraju u sredstva spinovanja ili pukih prenosilaca sadržaja koji nameće politika, nego bdiju nad javnim interesom - rekao je Vuković, dodavši da su sve ove afere potisnute jer nema dovoljno prostora da se o njima kritički govori.