Dostupni linkovi

Smrtna kazna za Iranca koji je špijunirao Solejmanija


Ubijeni iranski general Qassim Soleimani
Ubijeni iranski general Qassim Soleimani

Iranac koji je dao informacije o tome gdje se nalazi iranski general Qasem Soleimani, koji je potom ubijen u napadu dronom ranije ove godine, biće osuđen na smrtnu kaznu.

Qasem Soleimani, zapovjednik elite jedinice Qods snaga Islamske revolucionarne garde umro je u američkom napadu dronom u blizini zračne luke u Bagdadu početkom januara, povećavajući napetosti između Washingtona i Teherana. Nakon njegove smrti, u znak osvete, Iran je odbacio svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma kojeg su potpisali sa svjetskim silama.

Glasnogovornik pravosuđa Irana Gholamhussein Esmaili rekao je da je smrtnu kaznu Seyedu Mahmudu Musavi-Majdu prethodno podržao Vrhovni sud Irana, te da će biti “uskoro” izvršena.

Glasnogovornik je također rekao da je Musavi-Majd primio velike iznose novca od američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i izraelskog Mossada. Prema njegovim navodima, osuđeni čovjek je prenosio informacije o iranskim oružanim snagama, uključujući Qods snage i boravištu Solejmanija.

U znak osvete za ubistvo Soleimanija, Iran je raketnim udarom napao bazu u Iraku u kojoj su se nalazile američke snage. Nije bilo smrtnih ishoda tog napada, međutim 110 američkih vojnika zadobili su traumatične ozljede mozga.

Ubrzo nakon toga, iranske snage slučajno su oborile ukrajinski putnički avion koji je poletio iz Teherana, usmrtivši svih 176 osoba u avionu. Obaranje aviona kao i smrt iranskog generala potaknuli su višednevne proteste u ovoj zemlji.

Pročitajte i ovo:

Iranske vlasti nisu pojasnili da li je slučaj Musavi Majda povezan sa objavom da su u ljeto 2019. godine uhapsili 17 špijuna koji su radili za američku CIA.

Protesti u Teheranu nakon ubistva Soleimanija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

XS
SM
MD
LG