Dostupni linkovi

OSCE kritizirao vlasti u BiH zbog opstrukcije finansiranja lokalnih izbora


Kontinuirano propuštanje da se osiguraju sredstva za finansiranje općinskih izbora u Bosni i Hercegovini predstavlja kršenje odredaba Izbornog zakona BiH, narušava demokratiju i ustavni poredak, te podriva nezavisnost i nepristrasnost institucija na državnom nivou, saopćili u utorak 9. juna iz Misije OSCE-a u BiH.

Spomenutu reakciju za RSE je potvrdila Željka Šulc, glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH.

Rok u kojem su nadležne institucije BiH bile dužne osigurati sredstva za izbore istekao je 22. maja.

U OSCE-u BiH također dodaju kako pokušaji opstrukcije izbornog procesa, uključujući tu i namjernu opstrukciju procesa osiguravanja sredstava za finansiranje izbora, mogli bi dovesti do povrede političkih prava svih građana BiH.

Podsjećaju sva nadležna tijela, uključujući Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna sredstva za finansiranje izbora.

Potrebno je, poručuju, hitno osigurati neophodna sredstva, usvajanjem Budžeta institucija BiH ili donošenjem posebne odluke o finansiranju, dodaju u OSCE-u BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) odložila je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini kojisu bili raspisani za 4. oktobar na 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije osiguran, objavljeno je, 23. maja, na konferenciji za novinare.

S ovom odlukom se nisu nisu složili brojni predstavnici vlasti u BiH, a ocjenu ustavnosti odluke pred Ustavnim sudom BiH podnio je Savez nezavisnih sociijaldemokrata (SNSD), odnosno Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS).

XS
SM
MD
LG