Najnovije vesti
Vesti Svet
NA SVAKOM ČOŠKU JEZIVE SCENE "Ovako nešto NIKADA NISMO VIDELI": U Čikagu ovo nije zabeleženo u poslednjih 60 godina

NA SVAKOM ČOŠKU JEZIVE SCENE "Ovako nešto NIKADA NISMO VIDELI": U Čikagu ovo nije zabeleženo u poslednjih 60 godina

Dok su besneli protesti širom SAD, u Čikagu je zabeležen najkrvaviji dan u poslednjih 60 godina. Znaci nasilja su se mogli videti na svakom ćošku.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
protest Čikago Foto: Tanjug/AP
protest Čikago

U tom gradu, gde su česti smrtonosni okršaji između policije i pripadnika manjina, 31. maja je u nemirima koji su izbili zbog ubistva Džordža Flojda, najmanje 18 osoba izgubilo živote.

U pitanju je novi rekord po broju nasilnih smrti koje su se desile u gradu još od 1961. godine. Prethodni najsmrtonosniji dan je bio 4. avgust 1991. godine kada je 13 ljudi ubijeno u Čikagu.

- Nikada nismo videli nešto ovako - rekao je za čikaške medije Maks Kapustin iz organizacije "Krajm lab" koja prati statistiku o ubistvima u gradu.

Neredi u Čikagu
Foto: Anadolu
Neredi u Čikagu

Kapustin je naveo da ne zna ni kako bi objasnio to otkud toliko ubistava u jednom danu.

Gradonačelnik Čikaga Lori Lajtfut rekao je da je 31. maja upućeno 65.000 poziva hitnoj službi zbog različitih hitnih situacija, pucnjava, pljačke, vandalizma, itd.

Uobičajeno u Čikagu operateri hitne službe prime oko 15.000 poziva.

Neredi u Čikagu
Foto: Anadolu
Neredi u Čikagu

U toku celog vikenda od 29. maja do 31. maja ubijeno je 25 osoba, a 85 je pretrpelo povrede od vatrenog oružja, piše "Čikago San Tajms".

Kao i u mnogim drugim gradovima širom SAD, i u Čikago su organizovani protesti koji su ponekad uključivali nasilje, vandalizam i pljačku.

Majkl Fleger, aktivista za kontrolu oružja, rekao je da je tog vikenda u toku bilo kao kad je u lovu "otvorena sezona".

Neredi u Čikagu
Foto: Anadolu
Neredi u Čikagu

- U subotu, a posebno u nedelju, čuo sam ljude kako govore svuda: "Hej, nigde nema policije; policija ne radi ništa" - rekao je Fleger tom listu.

On je opisao kako je sedeo i gledao prodavnicu koju su pljačkali više od sat vremena, a policije nigde nije bilo, iako je pozvana.

Pročitajte još

Fleger je rekao da su pitanja poput nezaposlenosti i nedostatka hrane i stambenog prostora u manjinskim zajednicama, pogoršana tokom pandemije korona virusa, kao i smrt Džordža Flojda od ruke policije Minesote, iznedrila „beznađe i bes“ među onima koji žive u siromašnijim četvrtima.

BONUS VIDEO Protesti kod Bele kuće, ispaljen suzavac, stižu vojna vozila