Društvo

"Preispitati zašto nije produžen ugovor o radu Milanki Tomanić"

"Preispitati zašto nije produžen ugovor o radu Milanki Tomanić"
Foto: Srna/Arhiva | "Preispitati zašto nije produžen ugovor o radu Milanki Tomanić"

BANJALUKA - Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS apelovalo je da uprava Komunalnog preduzeća "Vrelo Bioštica" na Sokocu preispita okolnosti zbog kojih, nakon tri godine angažovanja, nije produžen ugovor o radu Milanki Tomanić, kojoj su u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginuli otac i dva brata, a i ona sama je bila borac Druge kategorije.

"Smatramo da bi svi privredni subjekti u Republici Srpskoj, posebno oni koji su u državnom vlasništvu, trebali da imaju moralnu i ljudsku obavezu, odgovornost i poštovanje i da pri zapošljavanju daju prednost članovima porodica poginulih boraca koje su podnijele najveću žrtvu u odbrambeno-otadžbinskom ratu", saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Iz ovog ministarstva ističu da ih na to obavezuje i Zakon o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, koji predviđa prednost u zapošljavanju člana porodice poginulog borca u odnosu na druga lica koja se pod istim uslovima prijave na konkurs.

U saopštenju se naglašava da je zapošljavanje članova porodica poginulih boraca u vrhu prioriteta Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

"Godinama se zalažemo da djeca poginulih boraca ostvare pravo na rad i u vezi s tim, prema posebnom akcionom planu koji donosi Vlada za svaku godinu, uvedeno je pravo na podsticaj za zapošljavanje i samozapošljavanje djece poginulih boraca", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je do danas kroz ove projekte zaposleno 2.058 djece poginulih boraca, za šta je Vlada obezbijedila 14.291.784 KM.

"Ne možemo ostati ravnodušni prema problemima sa kojima se suočavaju ove kategorije stanovnika i zbog toga još jednom pozivamo odgovorna lica u Komunalnom preduzeću 'Vrelo Bioštica' Sokolac da u što kraćem roku analiziraju situaciju zbog koje je Milanka Tomanić ostala bez posla i, ako za to postoji pravna mogućnost, produže joj ugovor o radu", navode iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije