Biznis
Bank of America: Kupujte EVROPSKE AKCIJE

Bank of America: Kupujte EVROPSKE AKCIJE

Analitičari Bank of America predviđaju da će evropske akcije do kraja septembra prosečno porasti dodatnih 10 odsto, piše portal Bankar.me.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Berza posao Foto: shutterstock
Berza posao

Rudarski i bankarski sektor sada se već čine precenjenima, pišu analitičari Bank of Amerike, a ta dva sektora trebala bi imati najviše koristi od zaokreta ekonomije. Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) u eurozoni trebao bi da skoči na 53 u avgustu i 58 u septembru, sa samo 30 koliko je iznosio u maju.

Pročitajte još

“Iako se neke ekonomske aktivnosti neće uskoro vratiti, široko ukidanje ograničenja ipak podrazumeva prostor za značajno povećanje ekonomskih aktivnosti”, naveli su analitičari BofA u napomeni klijentima.

Evropska centralna banka neumorno se brine za svežu likvidnost. U četvrtak je objavila kako je pojačala program otkupa obveznica PEPP za 600 milijardi evra (na 1,35 biliona) i produžila otkupe najmanje do juna 2021. godine. Najavljuje da će sprovoditi program kvantitativnog ublažavanja onoliko dugo koliko je potrebno, osim ako, naravno, inflacija ne spreči planove, ali zasad je još uvijek ispod cilja od 2 odsto.

U redovnoj tromesečnoj prognozi, ECB je takođe procenila da će se ekonomija evrozone ove godine smanjiti za 8,7 odsto, a sledeće godine oporaviti po stopi od 5,2 odsto.