Uspavanka za mašinu: Veštačkoj inteligenciji prija san, slično kao ljudima

Veštačka inteligencija koja funkcioniše poput ljudske mogla bi da zahteva periode "odmora" kao i biološki mozak.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2020.

11:10

Uspavanka za mašinu: Veštačkoj inteligenciji prija san, slično kao ljudima
Foto: Depositphotos, AndrewLozovyi

Istraživači iz Nacionalne laboratorije Los Alamos u SAD-u otkrili su da na veštačke neuronske mreže sjajno utiče ono što su nazvali "ekvivalentom dobrog noćnog odmora".

"Fascinirala nas je perspektiva obuke neuromorfnog procesora da radi na sličan način na koji ljudski i drugi biološki sistemi uče iz svog okruženja", rekao je Jiđing Votkins, jedan od istraživača, prenosi Independent.

Inače, naučnici su hteli da obuče veštačku inteligenciju da prepoznaje objekte slično ljudima. Nakon nekog vremena neprestanog "učenja", mašina je postajala nestabilna, pokušavajući da klasifikuje objekte koristeći njihove definicije iz rečnika, a da nema prethodnih primera da ih uporedi.

Međutim, kada je veštačka inteligencija bila izložena stanju nalik onom koje ljudski mozak doživljava tokom spavanja, sve je vraćeno u stabilno stanje.

"Pitanje stabilnosti je veoma zanimljivo. Ovaj problem se obično ne sreće kada se radi o istraživanjima mašinskog učenja i veštačke inteligencije. Uglavnom, naučnici imaju luksuz i mogućnost da uposle komplikovane matematičke operacije koje održavaju stabilnost sistema", rekao je Garet Kenjon, jedan od autora ovog istraživanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: