09. jun  2020. 12.21  | Izvor: RTV

U Sremskoj Mitrovici maturske proslave odložene do kraja leta

SREMSKA MITROVICA -

Maturske proslave posle završene srednje škole kao obeležje kraja jednog perioda života, ove godine ostale su u senci koronavirusa. Iako se epidemiološka situacija polako smiruje, sve srednje škole u Sremskoj Mitrovici proslave maturske večeri odložile su za jesen, ali će redovno pratiti stanje sa epidemijom Kovid-a. Odlaganje maturskih proslava uticalo je i na ugostitelje i na one koji se brinu za maturske toalete srednjoškolaca.

Ugostitelji iz Sremske Mitrovice ove letnje sezone nisu prebukirani zakazanim maturskim proslavama, a iako je nova Odluka Vlade Republike Srbije da je u zatvorenom prostoru dozvoljen boravak do 500 ljudi, ugostitelji jednog od popularnijih restorana u Gradu na Savi kažu da proslava ima u manjem obimu nego ranije.

matura

Za svečanu haljinu ili odelo maturanti ne moraju da izdvajaju ogromne količine novca jer se cene kreću već od 3000 dinara, ali prodaja maturske garderobe ove godine je slabija nego prethodnih.

Iz Mitrovačke gimnazije napominju da iako je matursko veče prvobitno bilo zakazano za sredinu juna, na aktivu direktora srednjih škola odlučeno je da bude odloženo za kasno leto ili ranu jesen.

Ekonomska škola “9.maj” odluku o proslavi maturske večeri doneće u petak dok će ostale srednje škole na teritoriji Mitrovice redovno pratiti epidemiološku situaciju kako bi se u skladu sa njom i donela konačna odluka o proslavi mature.