Vesti

0

U Nišu otvoren Naučno-tehnološki park

Autor: KP

Izvor: Beta

U Nišu otvoren Naučno-tehnološki park

Izvor: Foto: Beta / Saša Đorđević

Otvaranju NTP-a, koji će imati više od 30 startap i tehnološko-razvojnih kompanija, prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

"U ovo će biti uloženo ukupno 20 miliona evra. Mnogo smo para uložili u Niš, koji je kaskao za drugima, a sada ide ubrzano napred", rekao je Vučić.

NTP je, prema njegovim rečima, "najvažnija stvar koju je država uradila u Nišu".

On je najavio i da će Srbija unaprediti zakonski okvir za razvoj blokčejn tehnologije, koja će se razvijati i u NTP Niš.

Podsetio je i da je Srbija ima suficit softverskih tehnologija i proizvoda od 800 miliona evra, precizirajući da je izvoz u toj oblasti 1,4 miliarde evra.

Firme koje se budu uselile u NTP, kako je istaknuto na otvaranju, počeće da rade u avgustu i na raspolaganju će im biti 14.000 metara kvadratnih.

Zajedno sa investicijom u osnivanje Starap centar Niš, koji će postati deo NTP-a i laboratorijskom lamelom Elektronskog fakultata, ukupna vrednost investicije veća je od 20 miliona evra.

Završena je i izgradnja pratećeg prostora Naučno-tehnološkog parka u Nišu pored tehnoloških fakulteta.

Izgradnja NTP-a počela je u novembru 2018. godine, novac je obezbeđen uz pomoć Evropske investicione banke, a investitor je Ministarstvo prosvete.

Direktor NTP Niš Milan Ranđelović izjavio je da je njegovim otvaranjem ostvaren višedecenijski san Nišlija.

Ranđelović je kazao da je potpisao i ugovor sa 31 startap kompanijom, koje su postale članice NTP-a, gde će, kako je istakao, imati pravo razvojno okruženje.

Kako je dodao, u njima trenutno radi 442 mladih, visokoobrazovanih ljudi, koji su u NTP ušli sa ptrojektima koje će ostvariti, navodeći da bi za manje od tri godine u njima trebalo da radi oko 900 ljudi.

"NTP je omaž industrijskoj istoriji i tradiciji Niša", kazao je Ranđelović i dodao da će se u NTP-u stvarati nove inovativne vrednosti, ukrštanjem naučnih i tehnoloških dostignuća.

Podsetio je da je Niš bio poznat po elektronskoj industriji, i dodao da se nada da će taj grad, kao univerzitetski centar i rasadnik ideja, biti ponovo poznat po modernim tehologijama.


Rezolucija 1244 ima i loših strana ali nisam video da je neko predložio nešto drugo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom godišnjice potpisivanja Kumanovskog sporazuma i usvajanja Rezolucije 1244, da ta rezolucija ima i dobrih i loših strana ali da ne postoji nijedan drugi važeći dokument, niti je iko predložio nešto drugo.

"Mi smo spremni da razgovaramo ali mogu samo da se osmehnem na ultimatume iz Prištine da je jedini uslov za to priznanje Kosova ili još neke dodatne teritorijalne aspiracije. Nikada neću pokazati aroganciju prema mnogo moćnim zemljama, ali uvek ćemo umeti da smognemo snage da kažemo ne na ugrožavanje naših vitalnih interesa, uz nadu da će doći neko rešenje kojem bi mogli da kažemo: 'Da'. Ali ja to još nisam video", rekao je Vučić novinarima u Nišu.

Vučić je rekao da je obaveza srpskog rukovodstva da obezbedi što bolje uslove za očuvanje mira i stabilnosti i da je on uložio mnogo truda da dovede Srbiju do pozicije u kojoj sada, za razliku od pre 21 godine kada je država bila u bezizlaznoj situaciji u kojoj je mogla samo da izgubi.

"Neće biti laka borba u mesecima koji dolaze. Ali neće ni njima biti lako sa nama, niti onako kako su planirali pre sedam ili osam godina", dodao je Vučić.

On je potvrdio da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dolazi 18. juna u Beograd i dodao da veruje da će doći sa prijateljskim porukama, u skladu sa dobrim odnosima dve zemlje.

Komentarišući najave hrvatskih medija da bi uskoro mogao da se sastane sa predsednikom te zemlje Zoranom Milanovićem, Vučić je rekao da je to moguće "ako se uklope svi datumi".


Izbore priznaje narod, a ne minorni politički subjekti

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas, povodom izjave predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića da neće prihvatiti rezultate izbora, da nisu "minorni politički subjekti" ti koji treba nešto da priznaju, već građani Srbije.

Obradović je ranije danas izjavio da ta stranka ne priznaje predstojeće parlamentarne izbore 21. juna i da neće prihvatiti njihove rezultate, kao ni Skupštinu i Vladu koji će biti formirani, niti njihove buduće odluke.

"To sam slušao i 2017. godine, iste reči. Nisu oni ti koji priznaju nešto, već narod i građani Srbije. Dobro bi bilo da se pozabave svojim planovima i programima", kazao je Vučić nakon obilaska radova na izgradnji fabrike "Xingyu Automotive Lighting Systems d.o.o." u Nišu.

Vučić je rekao da se svakodnevno rade istraživanja javnog mnjenja i da pokazuju da deo opozicije kojem pripada Obradović ima toliko malu podršku da je "beznačajna".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR