Bramerc ponovo ukazao na veličanje ratnih zločinaca na teritoriji bivše Jugoslavije

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala ponovo je ukazao na kontinuirano veličanje ratnih zločinaca i negiranje zločina u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2020.

20:50

Bramerc ponovo ukazao na veličanje ratnih zločinaca na teritoriji bivše Jugoslavije
Getty Images/Michel Porro

Serž Bramerc je rekao da "negiranje i veličanje često podstiču ili podržavaju političari i državni zvaničnici širom regiona", navodi se u saopštenju za štampu.

Pošto se ove godine obeležava 25. godišnjica mnogih događaja iz vremena sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući masakr u Srebrenici, tužilac je pozvao sve zvaničnike i javne ličnosti da se ponašaju odgovorno i da u prvi plan svih komemorativnih skupova i obeležavanja stave žrtve i civilne patnje.

U tom kontekstu, Bramerc je zaključio da je nakon dvadeset pet godina "krajnje vreme da se prekine s retorikom prošlosti, kao i za vođstvo koje radi u korist pomirenja i izgradnje mira".

Glavni tužilac je takođe pomenuo uticaj pandemije kovid 19 na postupke u predmetima Stanišić, Simatović i Mladić. Uprkos obustavi postupaka u sudnici, tužilaštvo je nastavilo da vodi parnice u svim slučajevima izvan sudnice i nastavlja da obavlja svoje druge mandatne funkcije, efikasno obezbeđujući kontinuitet rada uprkos značajnim izazovima, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: